Fără categorie

TESTE ANTICORPI

Ati avut deja COVID-19? Chiar daca ati avut simptome in concordanta cu aceasta, este posibil sa nu stiti sigur daca nu ati facut un test la momentul respectiv. Dar testele de anticorpi recent aprobate pot fi capabile sa va spuna daca ati avut infectia? Ce ne pot spune aceste teste exact?

Ce sunt anticorpii? Cand un agent infectios intra in corp, sistemul dumneavoastra imunitar ii detecteaza. Ulterior, sistemul imunitar produce anticorpi, un tip special de molecula proteica. Acestea distrug sau neutralizeaza, combatand infectia.

Exista diferite tipuri de anticorpi. Corpul uman produce cinci tipuri diferite. Fiecare tip de anticorp are caracteristici si roluri diferite in organism.

Toate aceste tipuri de anticorpi au doua regiuni generale. Regiunea constanta, care este identica la anticorpii de acelasi tip si regiunea variabila.

Imunitatea la o anumita boala este legata de anticorpi. Dupa ce ne-am recuperat dintr-o infectie, celulele noastre imune „isi amintesc”. Daca ne infectam din nou cu acelasi virus, sistemul nostru imunitar produce rapid anticorpi pentru a-l eradica. Aceasta imunitate este de-a lungul vietii pentru unele boli, dar se estompeaza pentru altele.

Testarea anticorpilor este uneori prezentata ca testare a imunitatii – desi, dupa cum vom discuta, poate fi ceva mai complicat de atat.

Anticorpii IgM sunt primul tip de anticorp produs ca raspuns la o infectie, care apare in sange dupa 5-10 zile. Productia lor atinge varfurile in jurul a trei saptamani dupa infectia initiala si apoi se decoloreaza. Acestea raman detectabile doar testand 2–4 luni.

Anticorpii IgG sunt cel mai frecvent anticorp produs ca raspuns la o infectie, reprezentand aproximativ 75% din anticorpii din sange. Productia lor dureaza mai mult (10-14 zile) si maximele mai tarziu 4-8 saptamani) decat anticorpii IgM. Cu toate acestea, ele raman in fluxul sanguin mult mai mult. In functie de antigenul particular, acestea pot fi detectate timp de multe luni sau chiar ani de la infectie. Acestea sunt, de asemenea, anticorpul primar produs rapid daca suntem reinfectati.

Prin testarea anticorpilor IgM si IgG, incercam sa raspundem la intrebarea „inainte a avut acest pacient o infectie speciala?”. Raspunsul la aceasta intrebare este determinat de prezenta sau absenta acestor anticorpi.

Daca un test de anticorpi nu detecteaza nici anticorpi IgM si nici IgG la un esantion de pacient, este probabil ca pacientul sa nu fi avut infectia. Deoarece productia de anticorpi nu incepe de cateva zile, nu putem spune cu siguranta – s-ar putea sa fie in stadii foarte timpurii ale infectiei. De asemenea, este posibil ca acestia sa fi avut infectia, dar sa nu mai aiba niveluri de anticorpi detectabili.

Daca un test de anticorpi detecteaza anticorpi IgM la un esantion de pacient, dar nu anticorpi IgG, este probabil ca pacientul sa se afle in stadiile incipiente ale infectiei. Dupa cum am mentionat anterior, productia de IgM incepe mai devreme decat IgG.

Daca un test de anticorpi detecteaza atat anticorpi IgM cat si IgG la un esantion de pacient, este probabil sa aiba o infectie activa. In mod alternativ, au avut recent infectia. A existat destul timp de la infectia initiala a pacientului pentru producerea ambelor tipuri de anticorpi, dar nivelul IgM nu a scazut.

In cele din urma, daca un test de anticorpi detecteaza doar anticorpi IgG la un esantion de pacient, este probabil ca pacientul sa fi avut infectia si sa se fi recuperat. Acest lucru poate insemna, de asemenea, ca pacientul este imun la reinfectie.

Te-ai putea intreba de ce anticorpii nu garanteaza imunitatea. Daca aveti anticorpi impotriva unei boli, este posibil sa aveti un anumit grad de imunitate la ea. Dar testele de anticorpi nu ne pot spune cat de eficiente sunt anticorpii unui anumit pacient la neutralizarea unui antigen. Cantitatea de anticorpi produsi poate fi de asemenea importanta. Unele teste de anticorpi sunt capabile sa determine cat de mult dintr-un anumit anticorp se afla in fluxul sanguin, dar altele nu pot.

Cand vine vorba de SARS-CoV-2, nu stim cat poate dura o imunitate, chiar si pentru pacientii care au anticorpi. Coronavirusurile mai cunoscute prezinta o imagine mixta. Unii, precum SARS, au generat anticorpi care au dat oamenilor imunitate de cativa ani. Imunitatea fata de ceilalti, cum ar fi coronavirusurile care provoaca raceala comuna, poate dura doar cateva luni. In prezent, nu exista niciun caz confirmat de reinfectie umana cu SARS-CoV-2, asa ca nu stim inca cat timp dureaza imunitatea. Imunitatea deoparte, cat de exacte sunt testele de anticorpi, oricum? Este posibil sa fi auzit termeni precum „sensibilitate” si „specificitate” in legatura cu testarea anticorpilor pentru coronavirus. Acesti termeni masoara cat de des un test de anticorpi genereaza un rezultat corect. Un motiv esential pentru care a fost nevoie de timp pentru ca testele exacte de anticorpi sa devina disponibile este din cauza problemelor legate de aceste aspecte.

Sensibilitatea se refera la cat de des testul identifica corect anticorpii in esantioane care contin anticorpi.

Imaginati-va ca avem zece pacienti, care cu totii au anticorpi impotriva antigenului. Un test cu 100% sensibilitate ar identifica corect anticorpii in esantioane de la toti acesti pacienti.

Daca un test a avut 90% sensibilitate, ar insemna ca pentru fiecare zece pacienti cu anticorpi, testul identifica incorect un pacient ca nu are anticorpi. Acest lucru este cunoscut drept fals negativ. Deci, cu cat este mai mare sensibilitatea unui test, cu atat acestea produc mai putine negative.

Specificitatea se refera la cat de frecvent testul da in mod corect un rezultat negativ pentru pacientii care nu au anticorpi la un anumit antigen. Imagineaza-ti din nou cei zece pacienti; de data aceasta, niciunul dintre ei nu are anticorpi impotriva antigenului. Un test cu specificitate 100% ar da in mod corect rezultate negative pentru toti acesti pacienti.

Daca un test ar avea 90% specificitate, ar insemna ca pentru fiecare zece pacienti fara anticorpi, ar identifica incorect unul dintre acestia ca avand anticorpi. Acest lucru este cunoscut ca o falsa pozitiva. S-ar putea sa fie mai problematic decat un fals negativ, deoarece aceasta persoana poate crede ca a avut infectia atunci cand nu s-a intamplat. Cu cat este mai mare sensibilitatea unui test, cu atat produc mai putine falsuri pozitive.

Atunci este clar ca dorim atat sensibilitatea cat si specificitatea sa fie cat mai aproape de 100%.Desigur, nu veti fi intotdeauna in masura sa va spalati pe maini. In aceste cazuri, dezinfectantii de maini au, cu siguranta, un loc si pot ajuta la eliminarea bacteriilor si a virusurilor. Dezinfectantii cu aviz Beactive pe care ii producem au spectru larg de igienizare, dezinfectare, foarte util ca masura de prevenire a virusului COVID19 , iar pe site-ul nostru regasiti toate informatiile fiecarui produs comercializat de noi.

Lasă un răspuns