Fără categorie

Soda caustica

Cu exceptia, poate, a apei, putine substante chimice au aplicatii industriale aproape omniprezente, dar soda caustica este una dintre aceste substante chimice. In acest articol, exploram ce este soda caustica, din ce este facuta, utilizarile si structura sa chimica.

Despre soda caustica

Soda caustica, care este aceeasi substanta chimica ca hidroxidul de sodiu este un compus anorganic puternic alcalin. Este utilizat fie ca reactiv, fie ca ingredient intr-o mare varietate de produse.

Este printre cele mai utilizate substante chimice in procesele de fabricatie industriala si este clasat in top cinci in ceea ce priveste cantitatea produsa la nivel global pe an, la peste 70 de milioane de tone. Unul dintre motive este ca hidroxidul de sodiu este un produs secundar al fabricarii clorului.

Soda este cunoscuta de mii de ani, cu mult inainte de a fi identificat chimic. Sapaturile arheologice sugereaza ca pana in 2.800 i.e.n., sapunurile pe baza de soda erau folosite de babilonieni, care le faceau amestecand grasimea animala si cenusa in apa. Romanii antici foloseau cenusa vulcanica pentru a face soda, pe care o foloseau ca agent de curatare.

Soda caustica, dupa cum sugereaza si numele acesteia, este extrem de caustica, ceea ce inseamna ca poate arde, dizolva sau coroda cu usurinta materiale organice, cum ar fi pielea. Proprietatea sa caustica o face ideala pentru dizolvarea celulozei in materialele vegetale, transformandu-le in pulpa pentru fabricarea hartiei.

Din ce este facuta soda caustica?

Este un compus chimic anorganic care este format din sodiu, oxigen si hidrogen. Forma sa mai putin pura, lejera, este un produs din cenusa de lemn.

Soda are multe impuritati, dar ingredientul sau chimic activ este acelasi ca soda caustica pura / hidroxid de sodiu utilizat in industrie. Identificarea precisa a hidroxidului de sodiu ca un compus alcalin distinct a venit la aproape cinci mii de ani de la prima utilizare ca ingredient de sapun.

Care este numele comun pentru soda caustica?

Soda caustica este de fapt unul dintre numele obisnuite ale hidroxidului de sodiu.

Soda caustic este un nume descriptiv bazat pe aplicatiile sale industriale, prin faptul ca compusul este suficient de caustic pentru a dizolva multe tipuri de materiale organice, cum ar fi proteina si celuloza.

Daca luam in discutie etimologia cuvantului lesie, aceasta implica spalare sau curatare, ceea ce nu este surprinzator atunci cand luati in considerare faptul ca a fost folosita ca agent de curatare din cele mai vechi timpuri.

Structura de soda caustica

Soda caustica, sau hidroxidul de sodiu, are o structura moleculara relativ simpla (amintiti-va, este alcatuita doar din sodiu, oxigen si hidrogen). In centrul unei molecule de soda caustica este un atom de oxygen.Atomul de sodiu are o legatura ionica cu atomul de oxigen, in timp ce atomul de hidrogen are o legatura covalenta cu atomul de oxigen, ceea ce face ca atomul de sodiu sa se incarce pozitiv, iar atomul de oxigen sa se incarce negativ. De aceea, hidroxidul de sodiu este o molecula polara, se poate dizolva si disocia in apa, dar nu poate face acest lucru in hidrocarburi.

Denumire chimica de soda caustica

Soda este cunoscuta chimic sub numele de hidroxid de sodiu. Puteti, de asemenea, sa il auziti numit hidrat de sodiu sau solutie de sodiu.

Pentru ce se foloseste soda caustica?

Este o substanta chimica obisnuita folosita in diverse aplicatii industriale si casnice. De una singura, este utilizata in mod obisnuit ca agent de curatare, dar este folosita si in preparatele diferitelor produse, de la detergenti la medicamente. Este cruciala in multe etape ale diferitelor procese de fabricatie.

Iata cateva dintre cele mai frecvente aplicatii ale sifonului caustic:

  • Produse de curatare si dezinfectare – detergenti, sapunuri de baie si agenti de curatare contin de obicei hidroxid de sodiu ca ingredient activ.
  • Farmaceutice si medicamente – fabricarea mai multor tipuri de medicamente, cum ar fi medicamentele anti-colesterol si calmante, nu ar fi posibila fara soda caustica. Acestea sunt alcaline sub forma de reactiv pentru a crea precursori chimici.
  • Productia de energie – soda caustica este utilizata in fabricarea celulelor de combustibili pentru stocarea si producerea energiei electrice.
  • Tratarea apei – aciditatea alimentarii cu apa pentru orase si alte comunitati mari este echilibrata folosind hidroxid de sodiu. Este, de asemenea, utilizata pentru a produce hipoclorit de sodiu, care la randul sau este folosita pentru a dezinfecta apa.
  • Productia alimentara – soda caustica este utilizata in metodele de procesare a alimentelor. De asemenea, este folosita pentru a coji pielea subtire de fructe, cum ar fi rosiile, pentru conserve. Are proprietati conservante care impiedica dezvoltarea mucegaiului si a bacteriilor.
  • Produse din lemn si hartie – proprietatea caustica a substantei o face ideala pentru dizolvarea polimerilor de celuloza in lemn, transformandu-i in polipustanta, care poate fi procesata in hartie.

Cum se foloseste soda caustica

Acasa, o puteti utiliza ca un deblocant de scurgere pentru a dizolva materialele organice, cum ar fi parul si grasimile animale, care va blocheaza scurgerea. De asemenea, o puteti utiliza pentru a dezactiva toaleta si pentru a va curata dalele. Va rugam sa folositi manusi grele, sorturi, ochelari si o masca de fata cand folositi soda ca agent de curatare.

Daca vrei sa fii creativ, creeaza-ti propriul sapun folosind un amestec de soda caustica, uleiuri si parfumuri. O poti achizitiona de pe platforma noastra online.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?