Fără categorie

Dezinfectare sau spalarea mainilor

Pe masura ce coronavirusul isi continua raspandirea, cumparaturile de panica au maturat rafturile din supermarket-urile de dezinfectanti pentru maini. Ce sunt acesti dezinfectanti si cat de eficienti sunt in comparatie cu spalarea mainilor?

Spalarea mainilor a fost un obicei timp de secole. Dar abia la mijlocul anilor 1800, Ignaz Semmelweiss, un doctor maghiar, a stabilit o legatura intre spalarea mainilor si prevenirea raspandirii bolii. Semmelweiss a identificat ca medicii care se spalau pe maini inainte de nasterea bebelusului au redus drastic numarul femeilor care au murit dupa nastere.

Astazi, avem o serie de optiuni pentru igiena mainilor. Sapunuri cu bare, sapunuri lichide, sapunuri antimicrobiene si, bineinteles, dezinfectantii de mana. Pe masura ce coronavirusul se raspandeste, sfatul cheie a fost sa va asigurati ca va spalati regulat pe maini.

Dezinfectantii pe baza de alcool contin de obicei etanol, acelasi alcool gasit in bere si vin. Alti alcooli folositi sunt izopropanolul si, mai putin frecvent, propanolul. De obicei, dezinfectantii pentru mana pe baza de alcool contin intre 60-95% alcool.

Producatorii adauga alte ingrediente din diferite motive. Acestea includ agenti suplimentari activi impotriva virusilor sau bacteriilor, cum ar fi clorhexidina sau clorura de benzalconiu. Aceste ingrediente sunt, de asemenea, cheie in dezinfectantii pe baza de alcool. Ingrediente precum glicerina impiedica mainile sa se usuce. Peroxidul de hidrogen, adaugat in cantitati mici, previne contaminarea bacteriana.

Alcoolii sunt eficienti la uciderea majoritatii bacteriilor si virusurilor. Acestea afecteaza structura proteinelor. Prin aceasta distrug partile exterioare ale virusurilor si bacteriilor, ucigandu-le si prevenind infectiile.

Desi sunt eficiente in majoritatea cazurilor, exista unele tipuri de virusi pe care nu le pot distruge. Acestea sunt virusi care nu au stratul exterior Coronavirusul este un virus invaluit, astfel incat alcoolii sunt eficienti impotriva lui. Virusii neinveliti, cum ar fi norovirusul, nu sunt ucisi de alcooli.

Clorhexidina, uneori adaugata la dezinfectantii continand alcool, este eficienta impotriva bacteriilor si a virusurilor. Exista unele dovezi conform carora adaugarea la dezinfectantii pe baza de alcool creste eficacitatea acestora.

Clorura de benzalconiu este adesea folosita in dezinfectantii de mana pe baza de alcool. Are o oarecare eficacitate impotriva bacteriilor si o activitate limitata impotriva virusurilor.

Asadar, functioneaza dezinfectantii de maini pe baza de alcool – dar sunt eficienti? Si cum se compara doar cu spalarea mainilor?

Exista cateva criterii pe care trebuie sa le indeplineasca dezinfectantii pentru maini pentru a fi cei mai eficienti. Dezinfectantii pe baza de alcool sunt mai eficienti decat omologii lor nealcoolici. Cu toate acestea, procentul de alcool in volum trebuie sa fie de cel putin 60%. Sub aceasta, este mai putin probabil sa omoare bacteriile si virusurile de pe mainile tale.

Potenta dezinfectantilor de mana pe baza de alcool creste cu procentul in volum de alcool. Deci, procentele mai mari sunt probabil mai bune. Cu toate acestea, concentratiile foarte mari (peste 95%) sunt mai putin eficiente. Acest lucru se datoreaza faptului ca proteinele nu sunt denaturate atat de usor atunci cand nu exista apa in jur.

Un alt factor cheie este volumul de produse dezinfectante de mana utilizate. Trebuie sa fie suficient pentru a acoperi toate zonele ambelor maini – in caz contrar, parasiti zonele in care virusii si bacteriile ar putea continua sa piarda. Pentru a va imbraca in mod corespunzator mainile, trebuie sa utilizati aproximativ 3 mililitri de instalatii de igienizare.

In cele din urma, murdaria mainilor tale este, de asemenea, un factor. Daca sunt acoperite cu murdarie sau grasime, dezinfectantul pentru maini nu va fi eficient in eliminarea acestui lucru. Ca urmare, ar putea ramane bacterii sau virusi din murdaria de pe maini.

Cu aceste avertismente, este usor de vazut de ce recomandarile s-au concentrat pe spalarea mainilor. Daca va spalati pe maini pentru perioada de 20 de secunde recomandata, va elimina murdaria, grasimea, virusurile si bacteriile.

Cand vine vorba de tipul de sapun, orice tip va face acelasi lucru. Nu este necesar sa fie un sapun antimicrobian special pentru a fi eficient – de fapt, studiile au aratat ca aceste sapunuri nu sunt mai eficiente decat sapunul simplu.

Desigur, nu veti fi intotdeauna in masura sa va spalati pe maini. In aceste cazuri, dezinfectantii de maini au, cu siguranta, un loc si pot ajuta la eliminarea bacteriilor si a virusurilor. Dezinfectantii cu aviz Beactive pe care ii producem au spectru larg de igienizare, dezinfectare, foarte util ca masura de prevenire a virusului COVID19 , iar pe site-ul nostru regasiti toate informatiile fiecarui produs comercializat de noi.

Lasă un răspuns