Fără categorie

Dezinfectanti pe baza de clor

Continuam discutia despre tipuri de dezinfectanti, care sunt cele mai bune solutii dezinfectante pentru casa, cum se folosesc si cum actioneaza acestea pe diverse suprafete.

Scurta prezentare a dezinfectantilor pe baza de clor.

Hipocloritele, cel mai des utilizate dintre dezinfectantii clorului, sunt disponibile sub forma lichida (de exemplu, hipoclorit de sodiu) sau solid (de exemplu, hipoclorit de calciu). Cele mai raspandite produse sunt solutii apoase de 5,25% –6,15% hipoclorit de sodiu, de obicei numit inalbitor casnic sau simplu: clor. Au un spectru larg de activitate antimicrobiana, nu lasa reziduuri toxice, nu sunt afectate de duritatea apei, sunt ieftine si cu actiune rapida, indeparteaza organismele uscate sau fixe si biofilme de pe suprafete. Aveti grija, intrucat hipocloritul de sodiu la concentratia utilizata in inalbitorul casnic (5,25-6,15%) poate produce iritatii oculare sau arsuri orofaringiene, esofagiene si gastrice. Alte dezavantaje ale hipocloritelor includ coroziunea pentru metale in concentratii mari (> 500 ppm), decolorarea sau „albirea” tesaturilor, eliberarea gazului de clor toxic atunci cand este amestecat cu amoniac sau acid (de exemplu, agenti de curatare casnici).

Activitatea microbicida a clorului este atribuita in mare parte acidului hipocloros nedisociat (HOCl). Eficacitatea de dezinfectare a clorului scade odata cu o crestere a pH-ului.

Compusii alternativi care elibereaza clorul si sunt folositi in mediul sanitar ca dezinfectant spital includ dioxidul de clor, dicloroizocianatul de sodiu si cloramina-T. Avantajul acestor compusi fata de hipoclorite este ca retin clorul mai mult timp si astfel exercita un efect bactericid mai prelungit. Dezinfectantii pe baza de dioxid de clor pot fi preparati proaspat, dupa cum este necesar, amestecand cele doua componente (solutia de baza [acid citric cu conservanti si inhibitori de coroziune] si solutia de activare [clorit de sodiu]).

Activitate dezinfectanta

Concentratiile mai mari de clor au un efect dezinfectant dupa un timp de expunere de 7 minute.

Cum se foloseste?

Clorul a fost folosit de mult timp ca dezinfectant in tratarea apei. Dezinfectarea apei cu monocloramina de catre instalatiile municipale de tratare a apei a redus substantial riscul pentru diverse boli.

Poate fi folosit in ca solutie dezinfectanta pentru casa, dezinfectant pardoseli si diverse alte suprafete. Atentie sporita din partea celor care au animale de companie intrucat le sunt daunatoare atat gazul de clor (mirosul puternic emanat in timpul utilizarii), cat si ingerarea substantei.

In functie de rezultatele pe care le doriti, va recomandam sa cititi cu atentie fisele si descrierile produselor pe care le achizitionati. Dezinfectanti cu aviz Beactive pe care ii producem au spectru larg de igienizare, dezinfectare, foarte util ca masura de prevenire a virusului COVID19 , iar pe site-ul nostru regasiti toate informatiile fiecarui produs comercializat de noi.

Lasă un răspuns