Fără categorie

Dezinfectanti pe baza de acid peracetic si peroxid de hidrogen

Continuam discutia despre tipuri de dezinfectanti, care sunt cele mai bune solutii dezinfectante pentru casa, cum se folosesc si cum actioneaza acestea pe diverse suprafete.

Scurta prezentare a dezinfectantilor cu peroxid de hidrogen

Peroxidul de hidrogen are o activitate germicida buna si proprietati bactericide, virucide, sporicide si fungicide.

Activitate dezinfectanta

Peroxidul de hidrogen functioneaza prin producerea de radicali liberi hidroxil distructivi care pot ataca lipidele membranei, ADN-ul si alte componente celulare esentiale astfel avand putere mare de dezinfectare.

Peroxidul de hidrogen este activ impotriva unei game largi de microorganisme, incluzand bacterii, drojdii, ciuperci, virusuri si spori. Un peroxid de hidrogen stabilizat de 7% s-a dovedit a fi sporicid (6 ore de expunere), micobactericid (20 minute), fungicid (5 minute) la rezistenta maxima, virucid (5 minute) si bactericid (3 minute) la o dilutie 1:16. Solutia de 7% de peroxid de hydrogen testata a fost sporicida (> 7 log10 reducere in 6 ore), micobactericida (> 6,5 log10 reducere in 25 de minute), fungicid (> 5 log10 reducere in 20 de minute), bactericid (> 6 log10 reducere in 5 minute) si virucida (5 log10 reducere in 5 minute).

Alte studii au demonstrat activitatea antivirala a peroxidului de hidrogen.

Produsul comercializat ca sterilizant dezinfectant spital este o substanta chimica pre-amestecata, gata de utilizare, care contine 7,5% peroxid de hidrogen si 0,85% acid fosforic (pentru a mentine un pH scazut). Aceasta solutie ofera dezinfectare la nivel inalt in 5 minute.

In conditii normale, peroxidul de hidrogen este extrem de stabil atunci cand este depozitat in mod corespunzator (de exemplu, in recipiente intunecate).

Cum se foloseste?

Peroxidul de hidrogen de 3% disponibil comercial este un dezinfectant stabil si eficient atunci cand este utilizat pe suprafete.

Peroxidul de hidrogen este foarte eficient ca solutie dezinfectanta pentru casa in dezinfectarea tesaturilor – haine, lenjerii. In functie de rezultatele pe care le doriti, va recomandam sa cititi cu atentie fisele si descrierile produselor pe care le achizitionati. Dezinfectanti cu aviz Beactive pe care ii producem au spectru larg de igienizare, dezinfectare, iar pe site-ul nostru regasiti toate informatiile fiecarui produs comercializat de noi.

Ca si in cazul altor dezinfectanti, diluarea peroxidului de hidrogen duce la scaderea efectului dezinfectant.

Scurta prezentare a dezinfectantilor cu acid peracetic

Acidul peracetic sau peroxiacetic se caracterizeaza prin actiune rapida impotriva tuturor microorganismelor. Avantajele speciale ale acidului peracetic sunt faptul ca ii lipsesc produsele de descompunere daunatoare (adica acid acetic, apa, oxigen), sporeste eliminarea materialului organic nociv si nu lasa reziduuri. Ramane eficient in prezenta materiei organice si este sporicid chiar si la temperaturi scazute. Acidul peracetic poate coroda cupru, alama, bronz, otel simplu si fier galvanizat, dar aceste efecte pot fi reduse prin aditivi si modificari ale pH-ului.

Este considerat instabil, in special atunci cand este diluat; de exemplu, o solutie de 1% isi pierde jumatate din rezistenta prin hidroliza in 6 zile, in timp ce 40% acid peracetic pierde 1% –2% din ingredientele sale active pe luna.

Activitate dezinfectanta

Se cunosc prea putine date despre mecanismul de actiune al acidului peracetic, dar se crede ca functioneaza similar cu alti agenti de oxidare – adica denatureaza proteinele, perturba permeabilitatea peretelui celular si oxideaza legaturile sulfhidril si sulf in protein si enzyme, distrugand eficient materia organica de pe suprafetele cu care intra in contact.

Cum se foloseste?

Acidul peracetic este un compus care apare in produsele noastre dezinfectant cu aviz Beactive. Urmariti descrierile produselor si fisele tehnice pentru a va informa corespunzator. Nu orice produs de pe piata care se numeste dezinfectant are capacitatea si eficacitatea necesara pentru a distruge virusi, bacterii sau fungi.

Studiile de utilizare simulata au demonstrat o activitate microbicida excelenta si trei studii clinice au demonstrat atat o ucidere microbiana excelenta, cat si niciun esec clinic care sa fi dus la infectie atunci cand a fost folosit ca dezinfectant spital.

Eficacitatea ridicata a acidului peracetic a fost demonstrata intr-o comparatie cu alte produse similare: doar sistemul acid peracetic a omorat complet microorganismele daunatoare existente pe suprafetele cu care a intrat in contact.

Acid peracetic si peroxid de hidrogen

Doua sterilizante chimice sunt disponibile 0,23% acid peracetic plus 7,35% peroxid de hidrogen .

Activitate dezinfectanta

Combinatia de acid peracetic si peroxid de hidrogen – 0,23% acid peracetic plus 7,35% peroxid de hydrogen – a inactivat in decurs de 20 de minute toate microorganismele, cu exceptia sporilor bacterieni.

Cum se foloseste?

Combinatia de acid peracetic si peroxid de hidrogen este utilizata in productia de dezinfectant maini, dezinfectant piele, cat si ca dezinfectant spital, solutii dezinfectante pentru casa si dezinfectant biocid.

In functie de rezultatele pe care le doriti, va recomandam sa cititi cu atentie fisele si descrierile produselor pe care le achizitionati. Dezinfectanti cu aviz Beactive pe care ii producem au spectru larg de igienizare, dezinfectare, foarte util ca masura de prevenire a virusului COVID19 , iar pe site-ul nostru regasiti toate informatiile fiecarui produs comercializat de noi.

Lasă un răspuns