Fără categorie

Dezinfectanti – alcooli

Avand in vedere ce se intampla in aceasta perioada pe intregul mapamond, ne-am hotarat sa va vorbim despre dezinfectanti, care sunt cele mai bune solutii dezinfectante pentru casa, cum se folosesc si cum actioneaza acestea pe diverse suprafete.

Astazi va voi spune cate ceva despre dezinfectantii pe baza de alcool.

In domeniul asistentei medicale, „alcoolul” se refera la doi compusi chimici solubili in apa – alcool etilic si alcool izopropilic. Toti sterilizantii chimici in forma lichida sau dezinfectantii la nivel inalt cu alcool ca principal ingredient activ sunt aprobati pe piata.

Majoritatea tipurilor de spirt sanitar din comert sunt facute din alcool etilic concentratie 70%.

Ce trebuie sa stiti?

Activitatea lor scade brusc atunci cand sunt diluati sub 50% concentratie, iar concentratia bactericida optima este de 60% -90% solutie in apa (volum), asa ca nu diluati solutiile pe baza de alcool mai mult decat concentratiile mentionate. Acesti alcooli sunt rapid bactericizi si nu bacteriostatici impotriva formelor vegetative ale bacteriilor; de asemenea, sunt tuberculocide, fungicide si virucide, dar nu distrug sporii bacterieni.

Cum actioneaza?

Cea mai fezabila explicatie pentru actiunea antimicrobiana a alcoolului este denaturarea proteinelor. Acest mecanism este sustinut de observatia ca alcoolul etilic absolut, un agent de deshidratare, este mai putin bactericid decat amestecurile de alcool si apa, deoarece proteinele sunt denaturate mai repede in prezenta apei.

Activitate dezinfectanta

Alcoolul metilic (metanol) are cea mai slaba actiune bactericida a alcoolilor si astfel se foloseste foarte rar in asistenta medicala.

Activitatea bactericida a diferitelor concentratii de alcool etilic (etanol) a fost examinata impotriva unei varietati de microorganisme in perioade de expunere cuprinse intre 10 secunde si 1 ora.

Alcoolul izopropilic (izopropanol) este putin mai bactericid decat alcoolul etilic.

Alcoolul etilic, la concentratii de 60% -80%, este un puternic agent virucid care inactiveaza toate virusurile lipofile (de exemplu, herpes si virusul gripal) si multe virusuri hidrofile (de exemplu, adenovirus, enterovirus, rinovirus si rotavirusuri, dar nu virusul hepatitei A (HAV) sau poliovirus). Alcoolul izopropilic nu este activ impotriva enterovirusurilor nonlipide, dar este complet activ impotriva virusurilor lipidice.

Studiile au demonstrat, de asemenea, capacitatea alcoolului etilic si izopropilic de a inactiva virusul hepatitei B ( HBV) si virusul herpes si alcool etilic pentru inactivarea virusului imunodeficientei umane (HIV), rotavirus, echovirus si astrovirus.

Alcoolul etilic (70%) este cea mai eficienta concentratie in dezinfectarea tuturor tipurilor de suprafete asa ca va recomandam sa verificati concentratia alcoolului – spirt medicinal – atunci cand il achizitionati.

Cum se foloseste?

Pulverizati pe suprafatele pe care doriti sa le igienizati, lasati sa actioneze 5-10 minute, stergeti cu un prosop hartie. De preferat ca suprafetele sa fie curatate anterior dezinfectarii, pentru rezultate cat mai bune. In cazul in care este vorba despre o suprafata cu probabilitate mare de contaminare – clante usi, manere geamuri, volan masina, butoane lift, chei acces, repetati procedura de oricate ori este necesar.

Alcoolii nu sunt recomandati pentru sterilizarea materialelor medicale si chirurgicale, in principal, deoarece nu au actiune sporicida si nu pot patrunde in materiale bogate in proteine. Doua studii au demonstrat eficacitatea alcoolului izopropilic de 70% ca dezinfectant spital pentru a dezinfecta ustensile intr-un mediu controlat. In schimb, au fost descrise trei focare de infectie din fluxul sanguin atunci cand alcoolul a fost folosit pentru a dezinfecta intr-un cadru de terapie intensiva.

Alcoolii sunt inflamabili si, in consecinta, trebuie pastrati intr-un mediu racoros, zona bine ventilata. De asemenea, se evapora rapid, ceea ce face timpul de expunere prelungit sa fie dificil de realizat, cu exceptia cazului in care obiectele sunt puse in imersie.

In functie de rezultatele pe care le doriti, va recomandam sa cititi cu atentie fisele si descrierile produselor pe care le achizitionati. Dezinfectanti cu aviz Beactive pe care ii producem au spectru larg de igienizare, dezinfectare, foarte util ca masura de prevenire a virusului COVID19 iar pe site-ul nostru regasiti toate informatiile fiecarui produs comercializat de noi.

Lasă un răspuns