Fără categorie

DESPRE VIRUS

Cei mai multi dintre noi nu o vom face de-a lungul intregii ierni fara sa dezvoltam la un moment dat o raceala. In medie, adultii au intre doua si cinci raceli in fiecare an. Copiii au in medie intre sapte si zece. Peste 200 de tipuri virale diferite sunt asociate cu racelile, iar acestea pot fi impartite putin mai succint in mai multe familii cheie.

Principalele virusuri care provoaca raceala la om sunt rinovirusurile. Acest virus nu este numit dupa mamiferul African,ci din grecescul „rinocer”, adica „din nas”. Acest nume se refera la faptul ca rinovirusurile se reproduc cel mai bine la temperaturile gasite in nas (33-35 ° C). Pentru curiosii din punct de vedere lingvistic, cuvantul „rinocer” este, de asemenea, derivat grecesc, insemnand „coarna de nas”.

Exista trei specii de rinovirus care afecteaza oamenii: A, B si C. In cadrul acestora exista un numar mare de serotipuri diferite. Serotipurile sunt virusuri care difera in proteinele lor de suprafata. Peste 150 de serotipuri diferite de rinovirus sunt cunoscute si, in general, reprezinta 30-50% din toate racelile.

Coronavirusurile sunt urmatoarea familie de virusuri cele mai frecvente in spatele racelii, cu sapte specii cunoscute care afecteaza oamenii. Au fost in spatele unor cazuri cu profil inalt, inclusiv focarul SARS acum cativa ani si actualul focar de coronavirus din China. Simptomele racelii cauzate de coronavirusuri tind sa fie mai severe decat cele cauzate de rinovirusuri si pot provoca, de asemenea, pneumonie. Numele lor vine de la latina pentru coroana, „corona”, pentru proiectiile lor de suprafata bulboase, precum coroana.

Un alt tip de virus care poate provoca simptome mai grave este virusul gripal. Infectiile cu acest virus sunt de obicei denumite gripa, cu simptome inclusiv febra. Exista 12 serotipuri cunoscute ale virusului gripal A, care este cel mai frecvent intalnit la om si cauzeaza focare anuale de gripa in intreaga lume.

Spre deosebire de majoritatea altor virusuri la raceala, puteti obtine un vaccin impotriva virusurilor gripale. Acest lucru este departe de a fi practic – intrucat un numar de virusi provoaca raceala si gripa si muta rapid, este dificil sa dezvolte o vaccinare care sa functioneze si sa nu poata produce o vaccinare care sa protejeze impotriva tuturor virusilor care provoaca raceala. Cu toate acestea, din cauza simptomelor mai grave si a potentialului de deces la varstnici si vulnerabili, se administreaza vaccinuri antigripale anuale. In special, acestea sunt furnizate grupurilor cu risc.

De doua ori pe an, Organizatia Mondiala a Sanatatii directioneaza productia de vaccinare antigripala pe baza predictiilor tulpinilor virusului cel mai probabil sa circule. Desi nu garanteaza ca cei vaccinati nu vor contracta gripa, in majoritatea anilor, aceasta ofera o protectie relativ buna. Vaccinarea este la fel de buna ca predictiile; daca tulpinile dominante difera de cele prevazute, vaccinul poate fi mai putin eficient.

Alte optiuni de tratament pentru raceli sunt putine si intre ele. Deoarece racelile si gripa sunt cauzate de infectii virale, antibioticele, care trateaza infectiile bacteriene, nu sunt eficiente. Exista dovezi minime pentru eficacitatea altor tratamente, cum ar fi vitamina C, usturoi si miere. Exista unele dovezi ca pastile de acetat de zinc reduc durata simptomelor de raceala cu pana la o treime daca sunt luate in termen de 24 de ore de la debutul simptomelor.

Nici macar nu stim tot ce trebuie sa stim despre virusii care provoaca raceli si gripa. Pe langa virusurile pe care le-am intalnit deja, alte cateva pot provoca raceli. Virusul respirator,  adenovirusurile, enterovirusurile si metapneumovirusul. Pe langa acestea, in 20-30% din raceli, virusul care il cauzeaza nu poate fi identificat. In unele cazuri, acesta poate fi un virus cunoscut, dar altele pot fi virusi care inca nu au fost descoperiti si care provoaca raceala.

In cele mai multe cazuri, daca aveti raceala, sunteti infectat doar cu unul dintre virusurile pe care le-am remarcat aici. Cu toate acestea, in aproximativ 5% din cazuri, persoanele cu raceli sunt infectate cu mai mult de un tip de virus simultan. Nu este intotdeauna probabil sa stiti cu ce tip de virus sunteti infectat, deoarece optiunile de tratament (sau lipsa) sunt aceleasi. Cu toate acestea, exista unele lucruri pe care le puteti face pentru ameliorarea simptomelor – si chimia va poate ajuta acolo. Dezinfectantii cu aviz Beactive pe care ii producem au spectru larg de igienizare, dezinfectare, foarte util ca masura de prevenire a virusului COVID19 , iar pe site-ul nostru regasiti toate informatiile fiecarui produs comercializat de noi.

Lasă un răspuns