Fără categorie

De ce este buna spalarea chimica a instalatiei termice

In acest articol veti afla cand si cum spalam sistemul de incalzire intr-o casa privata sau intr-o cladire de apartamente. In acest articol veti gasi o descriere a mai multor metode de spalare, care au fost testate in diferite momente si s-au dovedit a fi eficiente. Sa incepem.

De ce este necesar acest lucru?

In marea majoritate a cladirilor vechi, imbutelierea, montajele si conexiunile de incalzire sunt montate pe tevi de otel. Otelul negru are o caracteristica neplacuta: peretii aspri ai conductelor tind sa colecteze contaminanti care treptat devin aglomerati creaza depuneri grele. Aglomerarea se formeaza in principal din saruri de rugina si calciu.

Rugina este un produs de coroziune al peretilor conductelor. Rocile sedimentare devin o sursa de calciu, pe care apa o estompeaza de-a lungul drumului prin conducte.

Mai mult decat atat: imbutelierea, conductele si radiatoarele sunt in cele din urma infundate cu namol – asezate in ele prin suspensii, care intra in dispozitivele de incalzire impreuna cu apa si se aseaza pe sectiuni cu viteza minima de miscare.

Consecintele reducerii permeabilitatii tevilor si aparitiei depunerilor de namol in radiatoare sunt foarte previzibile:

Reducerea vitezei de circulatie. Aceasta duce la o scadere a temperaturii conductei de retur si, in consecinta, la o scadere a temperaturii in locuinta.

Incalzirea ultimelor sectiuni a radiatorului, acolo viteza apei este minima, asa ca namolul incepe sa se acumuleze in colectorul inferior al sectiunilor extreme si, in cele din urma, blocheaza complet circulatia in ele.

In cele mai neglijate cazuri – daca circulatia lichidului de racier, antigel central termice, se opreste la frig, apa din interior si bateriile vor ingheta foarte repede. Pe masura ce starea lichida se transforma intr-o stare solida, aceasta creste in volum, conductele si dispozitivele de incalzire se vor sparge.

Fara spalare

Spalarea sistemului de incalzire intr-o casa privata nu este necesara daca sunt indeplinite cateva conditii:

Sistem autonom (adica nu este conectat la reteaua de incalzire, ci are propria sursa de caldura);

Se refera la sistemele inchise de alimentare cu caldura (fara selectarea apei calde din circuitul de incalzire si, in consecinta, fara actualizarea lichidului de racire).Este echipat cu un rezervor de expansiune cu membrana. Rezervor deschis inseamna evaporarea apei si completarea ei periodica.

Un radiator este o parte importanta a sistemului de incalzire, permitand apei sa circule. Constructia metalului incalzit si a apei de evaporare poate infunda radiatorul in timp, radiatorul poate sa acumuleze murdarie, depuneri de calcar precum si mici pietricele.

Efectele daunatoare pe care le poate avea calcarul pe durata de viata a unui radiator si eficienta energetica a unui sistem de incalzire centrala sunt semnificative.

De ce este importanta detartrarea?

In cazul in care s-a format deja calcarul, acesta poate fi indepartat dintr-un sistem de apa calda, inclusiv cilindrul de stocare, incalzitorul de imersie, conductele si robinetele folosind o solutie detartranta. Atentie la solutiile folosite intrucat sunt pe baza de acizi si producatorul ar trebui sa aiba specificatii clare privind tipul de metal pe care poate fi utilizat: pentru cele de otel si cupru veti folosi o solutie diferita fata de sistemele din aluminiu.

Dupa oprirea cazanului si / sau a incalzitorului prin imersiune, legati supapa cu bila sau izolati alimentarea cu apa de la reteaua de acumulare a apei reci. Apoi deschideti toate robinetele de apa fierbinte inainte de a scurge intregul sistem si apoi inchideti din nou robinetele.

Dupa ce ati facut dilutia potrivita de DETAR, introduceti solutia in rezervorul de stocare a apei reci, fie printr-o palnie conectata la tubulatura din cauciuc sau plastic sau direct, daca rezervorul de stocare a apei reci serveste numai cilindrului de apa calda. Umpleti sistemul pana cand nivelul apei din rezervorul de stocare a apei reci acopera doar conexiunea de alimentare a cilindrului. Dupa ce ati facut acest lucru, porniti cazanul si / sau incalzitorul prin imersiune Mentineti amestecul timp de cel putin patru ore, deschizand scurt toate robinetele de apa fierbinte la fiecare 10-15 minute pentru a permite ca o jumatate pana la o halba de solutie acida sa curga intr-un recipient de plastic. In cele din urma, opriti cazanul si incalzitorul de scufundare si scurgeti complet sistemul de apa calda, evacuand orice apa reziduala din rezervorul de stocare a apei reci. Eliberati supapa cu bila a rezervorului de stocare a apei reci si clatiti bine intregul sistem de alimentare cu apa calda, deschizand toate robinetele de apa calda. Acolo unde este cazul, sistemul de apa rece ar trebui, de asemenea, clatit, deoarece poate sa fi patruns acid prin rezervorul de stocare a apei reci. Orice solutii reziduale DETAR trebuie neutralizate cu NEUTRAL inainte de a fi evacuate in canalizare.

Poate fi necesar un detartraj periodic in zonele in care apa este foarte mineralizata. Calcarul se acumuleaza la caldura si poate duce la debituri reduse, coduri de eroare si sunete de fierbere in schimbatorul de caldura.

Pentru detartrare, aveti nevoie de:

Diverse chei sanitare

Bidon solutie de detartrare/ Detar – galeata pentru amestec

Pompa de acizi

3 furtunuri pentru circulatie

Solutie neutralizanta – Neutral

Procedura de detartraj:

 1. Stergeti codul de eroare (daca este afisat) apasand butonul de resetare.
 2. Apasati butonul On / Off pentru a “Off”.
 3. Deconectati alimentarea electrica de la incalzitorul de apa.
 4. Opriti alimentarea cu apa a incalzitorului de apa folosind supapele de izolare sau de inchidere.
 5. Deschideti robinetele de apa calda pentru a scurge si a elibera presiunea din sistem
 6. Scurgeti apa deconectand racordurile de apa de intrare si iesire de la incalzitor.
 7. Conectati un furtun de la iesirea pompei de circulatie la racordul de apa de la incalzitorul de apa.
 8. Conectati un alt furtun la racordul de evacuare a apei de pe incalzitor. Treceti celalalt capat al acestui furtun intr-un rezervor sau cupa de detartrare.
 9. Folosind un al treilea furtun din rezervorul de detartraj, conectati-l la partea de intrare a pompei.
 10. Asigurati-va ca toate conexiunile sunt „stranse la mana”.
 11. Umpleti rezervorul / cupa cu solutie de detartrare, astfel incat ambele furtunuri sa fie in interior scufundate. Daca utilizati un detergent comercial, consultati instructiunile producatorului pentru raport de dilutie adecvat cu apa.
 12. Actionati pompa de circulatie.
 13. Asigurati-va ca nu exista scurgeri si ca solutia curge din rezervor de detartraj, prin incalzitor si se intoarce la rezervor.
 14. Treceti solutia prin incalzitor pana cand solutia revine la rezervorul de detartraj / galeata iese limpede.
 15. Aruncati corect solutia de detartrare murdara. Deconectati cele 2 furtunuri Reconectati alimentarea cu apa rece la incalzitorul de apa.
 16. Deschideti supapa de inchidere a alimentarii la apa rece pentru a spala incalzitorul de apa cu apa curata. Lasati sa curga suficienta apa prin incalzitor si spalati-l in mod corespunzator.
 17. Inchideti supapa de inchidere a apei reci si deconectati si ultimul furtun. Reconectati conducta de apa calda la incalzitorul de apa.
 18. Conectati cablul de alimentare si apasati butonul Pornit / Oprit la „Pornit”.
 19. Deschideti supapele de inchidere a apei si readuceti incalzitorul de apa in functiune.

20.Adaugati agent de racire Adaugati cantitatea recomandata de antigel centrale termice intrucat acesta are proprietati benefice intregului system, cat si effect anticoroziv si antialga.

Lasă un răspuns