Fără categorie

Cum se masoara cantitatea de antigel necesara intr-o instalatie?

Nu exista un raspuns simplu corect la intrebarea cu privire la cantitatea de antigel, in ciuda unor articole care spun ca aveti nevoie de 30 litri de antigel pentru a servi unei locuinte de 100mp.

Raspunsul depinde de volumul total de apa din sistemul de incalzire a apei: volumul radiatoarelor, conductelor, pompelor, vasului de expansiune si a centralei in sine. Totodata, trebuie luati in calcul si alti factori, cum ar fi:

  • locuinta este izolata sau nu
  • tevile de conexiune ale centralei sunt in exterior (camera tehnica neizolata)
  • locuinta locuita in permanenta sau nu
  • si, nu in ultimul rand, indicatiile de dilutie date de producator, cat si raportul kg-litri la antigel, intrucat este o substanta densa in comparatie cu apa

Calculul de dilutie nu trebuie facut niciodata mathematic: exemplu antigel la -60 diluat unu la unu cu apa, rezulta o solutie ce va rezista la -30 grade, intrucat este vorba de o reactive chimica si, nu in ultimul rand, de compusii folositi de fiecare producator in parte la fabricarea acestuia.

Cu toate acestea, este foarte usor de stiut cand ati adaugat suficient antigel intr-un sistem de incalzire.

Poti sa folosesti un hidrometru sau refractometru antigel ieftin conceput pentru a masura concentratia de glicol pentru a masura efectiv concentratia de antigel in amestecul antigel-apa.

Tehnologia sistemului de incalzire va adauga antigel, il va circula prin sistem pentru a-l amesteca bine cu apa (sau apa deionizata in instalatiile noi sau comerciale) si apoi va verifica nivelul amestecului citind temperatura de protectie la inghet pe hidrometru / refractometru.

Cand indicatorul indica faptul ca protectia impotriva inghetului este scazuta la temperatura necesara, ati adaugat suficient antigel. Inregistrati rezultatele testului (temperatura de protectie la inghet) si data la care antigelul a fost adaugat pe eticheta de service a centralei.

Cantitatea sau volumul de antigel pe care trebuie sa il adaugati pentru a atinge temperatura dorita de protectie la inghet va depinde, de asemenea, de concentratia produsului antigel in sine.

De exemplu, pentru a proteja un sistem de incalzire pana la -20 grade folosind Antigel -60 grade concentrate Ecotech Chemicals, va trebui sa adaugati suficient antigel pentru a ajunge la o concentratie de 50% in sistem.

Lasă un răspuns