Fără categorie

Cum se curata un aragaz pe gaz

Cand vine vorba despre curatarea aragazului de bucatarie, oricine se asteapta la o munca dificila si toata lumea este in cautarea acelor solutii facile, practice si care sa aiba efect rapid. Oricat am fi de atenti, atunci cand pregatim mesele pentru familie, sezon dupa sezon,  gatitul felurilor de mancare zilnice se va concretiza, inevitabil, intr-o pata de sos de rosii de luni, spanac carbonizat de marti, bucati de orez arse de miercuri, cafeaua data in foc de joi, picaturile de ulei sarit de vineri etc. Dupa zile de gatit, aragazul poate deveni o adevarata harta vizuala a ceea ce mananci. Dupa o luna de gatit, daca nu se intervine, acesta poate capata o nuanta maro-aurie de grasime si murdarie care nu arata deloc apetisant.

Un aragaz ar trebui sa fie pastrat curat in primul rand pentru sanatatea dumneavoastra fizica – bacteriile se acumuleaza in acele bucati de usturoi tocat care nu au ajuns niciodata in tigaie sau bulionul care s-a varsat peste partea laterala a oalei. Pentru un bucatar, un aragaz curat este echivalentul artistului cu o panza goala – posibilitatile sunt nelimitate. Un aragaz curat este, de asemenea, o chestiune de mandrie – ca un indicator la obiceiurile oamenilor cu case care sunt perpetuu curate. Si este contagios fiind o motivatie pentru spalarea ultimelor cateva linguri din chiuveta sau pentru a aborda in cele din urma spatiul prafuit din spatele frigiderului.

Cheia pentru curatarea aragazului depinde de tipul de aragaz pe care il aveti, indiferent daca este vorba de gaz, electric sau de inductie. Vestea buna este ca exista modalitati de a curata orice fel de aragaz.

Cat de des ar trebui sa va curatati aragazul?

Desigur, cel mai bun mod de a avea un aragaz curat este sa il curatati dupa fiecare utilizare. Daca incepeti cu un aragaz deja curat, aceasta poate insemna doar stergerea suprafetelor cu o carpa umeda din microfibra sau un burete de vase. Cu cat faceti aceasta operatiune mai des, cu atat mai rar va trebui sa ajungeti la acel tip de curatare in profunzime de care ne ferim cu totii. Dar daca a trecut ceva timp, aceasta curatenie este necesara.

Cum se curata un aragaz pe gaz

O soba cu gaz are de obicei patru componente principale care necesita curatare:

  1. gratarul (partea pe care stau oalele si tigaile la gatit),
  2. capacele arzatorului (discurile care distribuie flacarile din arzatoare),
  3. arzatorul / capetele (care sunt atasate la plita si de unde provine focul) si
  4. suprafata plitei in sine.
  5. & 2. Curatarea gratarelor si a capacelor arzatorului cu gaz

Gratarele si capacele arzatorului sunt locul in care va recomandam sa incepeti curatenia. Scoateti gratarele de pe plita si capacele arzatorului de pe capetele arzatorului puneti-le in chiuveta sau in cada, daca chiuveta nu are o dimensiune suficienta pentru ca acestea sa incapa in ea.. In functie de marimea gratarelor si de dimensiunea chiuvetei, este posibil ca acest pas sa fie facut in serie.

Daca gratarele si arzatoarele dvs. sunt deja destul de curate: inmuiati un burete non-abraziv (nu doriti sa indepartati smaltul) si spalati gratarele si arzatoarele; poate fi necesar sa clatiti si sa repetati dupa cum este necesar. Veti sti ca sunt curate prin felul in care arata (nu ar trebui sa aiba pete murdare sau filmate) si sa se simta (nu ar trebui sa fie grase sau lipicioase la atingere).

La aceasta, as dori sa adaug ca cel mai bun mod pe care l-am gasit pentru a curata aparatele din otel inoxidabil, inclusiv topurile de gama, este utilizarea unei solutii de alcool, de preferat izopropilic.

Daca gratarele si arzatoarele sunt murdare: nu va faceti griji – am fost cu totii acolo. Pentru a indeparta grasimea grava, dati gratarelor si arzatoarelor o spalare initiala cu un burete cu lichid de vase, apoi  folositi o solutie degresanta, recomandam sa utilizati Magre, https://www.ecotech.com.ro/produs/degresant-suprafete-magre/ – va veti indragosti de rezultatele obtinute folosindu-l in zonele cu grasimi din bucatarie. Pulverizati Magre pe obiecte si lasati sa actioneze cateva minute, apoi spalati-le cu un burete.

Dupa ce gratarele si capetele arzatorului sunt curate, clatitile din abundenta cu apa si uscati-le foarte bine.

  1. Curatarea capetelor arzatoarelor cu gaz

Cel mai prost scenariu: a trecut atat de mult timp de cand v-ati curatat aragazul, incat nici macar nu puteti vedea capacele arzatorului sub toata acea grasime acumulata. Asigurandu-va ca aragazul este oprit, stergeti capetele arzatorului cu o carpa umeda pentru a indeparta orice firimituri. Apoi utilizati capatul ascutit al unei agrafe sau a unui ac de siguranta pentru a razui orice crestaturi inguste si a curata usor orificiul de aprindere infundat sau orificiile arzatorului, de unde iese gazul. Stergeti din nou capetele arzatorului cu o carpa umeda, apoi frecati usor cu otet, care ar trebui sa indeparteze orice rest de mizerie.

  1. Curatarea plitei

Aici se reunesc toate tehnicile anterioare. Pentru a curata suprafata aragazului, stergeti-l mai intai cu o carpa umeda pentru a colecta eventualele resturi de mancare. Apoi spalati cu un burete non-abraziv cu lichid de vase pentru a scapa de orice pete grase. Daca observati ca grasimea s-a solidificat cu adevarat, scoateti din nou Magre, pulverizati pe toata suprafata, apoi lasati amestecul sa stea timp de 10 pana la 15 minute inainte de a-l spala usor cu un burete. Clatiti din abundenta si uscati plita cu o carpa curata, inlocuiti capetele arzatorului si gratarele – si gata: aragazul este ultra curat!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?