Fără categorie

Cum se alege antigelul pentru sistemul de incalzire?

Lichidul de racire este un lichid care este utilizat pentru a efectua transferul de caldura. Astazi, sistemele de incalzire utilizeaza in principal lichide de racire lichide. Aceasta include apa obisnuita, antigeluri pe baza de propilen glicol, etilen glicol, saruri organice (formiat de potasiu sau acetat). In plus, pentru a reduce coroziunea suprafetelor interne ale sistemului, pot fi adaugati aditivi care sunt inhibitori de coroziune. Bineinteles, fiecare dintre tipurile de antigel are propriile sale avantaje si dezavantaje.

Caracteristici ale alegerii agentului de racire pentru sistemul de incalzire

Multi subestimeaza importanta unei astfel de intrebari ca alegerea antigelului pentru sistemul de incalzire. Cu toate acestea, acest lucru este gresit. Este necesar sa se determine tipul specific de antigel chiar in stadiul initial de proiectare, deoarece puterea dispozitivului de incalzire (cazan, convectoare sau radiatoare), puterea pompei si posibilitatea utilizarii unei varietati de materiale pentru a construi sistemul va depinde de modul in care este sistemul umplut cu apa sau antigel. Trebuie remarcat faptul ca, daca nu exista pericolul dezghetarii ca urmare a unei opriri neautorizate a cazanului (de exemplu, din cauza unei intreruperi de curent sau a unei scaderi de presiune), atunci in aceasta situatie, cel mai bun mediu de transfer de caldura este considerat  apa.

Utilizarea apei ca purtator de caldura. Toate argumentele pro si contra

Utilizarea apei ca agent de racire nu este surprinzatora, deoarece are caracteristici termofizice excelente, este netoxic si ecologic. Cu toate acestea, apa nu este lipsita de dezavantajele sale. In primul rand, aceasta are o activitate crescuta de coroziune impotriva metalelor. In plus, este capabila sa provoace precipitarea produselor de coroziune si a sarurilor pe suprafata echipamentelor metalice.

Din pacate, chiar si cei care stiu despre problemele existente, aproape ca nu iau nicio masura pentru a le rezolva. Acum puteti alege un numar imens de modalitati eficiente de combatere a coroziunii in sistemele de incalzire. Unul dintre ele este adaugarea de aditivi inhibitori speciali in apa care ii reduc corozivitatea si formarea sarii. Ca urmare a utilizarii unor astfel de produse, activitatea negativa a apei scade. Printr-o modalitate atat de ieftina si simpla, puteti creste semnificativ perioada de functionare a propriului sistem de incalzire.

Dar principalul dezavantaj al apei este pericolul inghetarii sale. Deoarece volumul ei creste in timpul tranzitiei apei in faza solida, inghetarea apei in interiorul sistemului de incalzire duce inevitabil la ruperea conductei si la defectarea echipamentului de incalzire. In astfel de situatii, daca dezghetarea sistemului este posibila, cel mai bine ar fi sa utilizati antigel central termice in instalatie.

Antigel. Principalele avantaje si dezavantaje

Pentru cei care urmeaza sa utilizeze antigel, este de remarcat faptul ca acesta nu ar trebui sa fie pe baza de alcool etilic, ulei de transformator sau antigel auto, ci o substanta special creata pentru sistemele de incalzire. Trebuie reamintit faptul ca antigelul trebuie sa fie ignifug  si sa nu includa aditivi care nu sunt permisi pentru utilizare in spatii rezidentiale. Exista o varietate de tipuri de antigel disponibile pe piata, ele difera din punctual de vedere al compozitiei chimice (propilen glicol sau etilen glicol), al pachetului de aditivi, al temperaturii de cristalizare, al costului etc.

Cel mai frecvent antigel este cel pe baza de etilen glicol. Trebuie amintit ca etilen glicolul este considerat o substanta toxica. Utilizarea etilenglicolului este interzisa in sistemele de incalzire deschise cu rezervoare de expansiune si in cazanele cu dublu circuit, deoarece exista posibilitatea patrunderii acestuia in circuitul de apa calda prin microfisuri din schimbatorul de caldura. Este de remarcat faptul ca etilen glicolul nu are miros si are un gust dulce, ceea ce reprezinta un pericol crescut pentru animale si copii in caz de scurgeri.

Printre avantajele unei solutii de etilen glicol, este necesar sa se observe o temperatura scazuta de inghet (in functie de concentratie si de la -35 la -65 grade), un cost mic si acceptabil, precum si indicatori termofizici excelenti. Majoritatea produselor antigel vandute astazi se bazeaza pe etilen glicol.

Principalul dezavantaj al etilenglicolului – toxicitate – este absent in propilen glicol. Propilen glicolul este o substanta netoxica, respectiv, utilizarea sa este permisa in toate instalatiile ca baza destinata lichidelor de racire (in unele cazuri este utilizata chiar si ca aditiv alimentar – E1520). Printre avantajele antigelului cu propilen glicol, este necesar sa se observe o temperatura scazuta de inghet (mai mica de -40 grade), caracteristici termofizice excelente, siguranta toxica pentru mediu. Dezavantajele acestei substante sunt doar supraevaluate.

O atentie speciala trebuie acordata lichidului de racire, care se bazeaza pe un amestec compus din apa si alcool. In termeni procentuali, acestea sunt prezentate dupa cum urmeaza: apa – 40 – 55%; alcool etilic – 45 – 60%. Aceasta substanta este utilizata in prezent exclusiv pentru sisteme de incalzire foarte etanse, caracterizate prin prezenta unei circulatii fortate, deoarece in sistemele deschise alcoolul se va evapora intr-o perioada scurta de timp.

In plus, lichidele de racire cu apa-alcool se disting prin dezavantajul ca punctul lor de fierbere este de aproximativ 85-90 de grade. In ceea ce priveste avantajele lichidelor de racire cu apa-alcool, acestea ar trebui sa includa capacitati minore de penetrare si lipsa de toxicitate. Dupa cum arata practica, temperatura de inghet a unui astfel de agent de racire (pentru amestecuri de 50%) este de aproximativ -30 grade, ceea ce il face o alternativa excelenta la agentii glicol in timpul functionarii in mediul nostru climatic.

Este important sa acordati atentie faptului ca o temperatura excesiv de ridicata care se formeaza in timpul functionarii necorespunzatoare a sistemului de incalzire poate avea un efect negativ semnificativ asupra antigelului. In cazul supraincalzirii lichidului de racire peste 107 grade, incepe procesul de descompunere termica a aditivilor anticorozivi si a etilenglicolului in sine. Pentru a preveni acest efect, este necesar sa se asigure o buna circulatie a lichidului de racire in sistemul de incalzire.

Influenta alegerii lichidului de racire asupra caracteristicilor sistemului de incalzire

Dupa cum sa mentionat mai sus, tocmai de alegerea lichidului de racire vor depinde unii parametri ai diferitelor elemente ale sistemului de incalzire. Cum este conectat acest lucru? Pentru inceput, trebuie remarcat faptul ca conductivitatea termica si capacitatea de caldura a antigelului sunt mult mai mici in comparatie cu apa, respectiv, in timpul proiectarii unui sistem cu antigel, este necesar sa se acorde atentie radiatoarelor si tevilor folosite. In plus, vascozitatea antigelului este, de asemenea, mai mare, cu alte cuvinte, este mai dificil sa-l faci sa se miste in sistemul de incalzire, deci este necesar sa folosesti pompe de circulatie mai puternice. Totusi, folosirea unui antigel in instalatie va fi, in timp, benefic intregului sistem termic prin protectia antiinghet, anticalcar si prin protejarea componentelor metalice ce fac parte din instalatie.

In ceea ce priveste durata de viata a antigelului, producatorii promit ca aceasta substanta are durata de viata cel putin cinci ani sau zece sezoane de incalzire, dupa care este necesara inlocuirea sa.

Daca aveti dificultati in alegerea unui antigel pentru propriul sistem de incalzire, atunci doar sfatul profesionistilor cu experienta va va ajuta. Pentru a contacta angajatii companiei noastre cu o bogata experienta in acest domeniu, apelati unul dintre numerele de contact enumerate pe site.

Lasă un răspuns