Fără categorie

Cum sa eliminati petele?

In primul rand, incercati indepartarea lor cat mai devreme posibil din momentul in care acestea au fost patate. Cu cat o pata are mai putin timp sa intre in tesatura, cu atat va fi mai usor de indepartat, desi exista si modalitati de a indeparta petele vechi de pe haine.

Pre-tratati cu un agent de indepartare a petelor, apoi lasati-l sa se inmoaie.

Spalati in conformitate cu instructiunile de ingrijire a tesaturii, utilizand cea mai calda varianta pentru setarea materialului. Daca pata ramane, repetati pasii de mai sus. Nu-l introduceti in uscator pana nu se indeparteaza pata.

Iata cateva reguli de respectat, in functie de petele pe care vreti sa indepartati:

MANCARE de BEBELUSI

Pretrateaza sau inmoaie petele folosind un produs care contine enzime. Inmuiati cel putin 30 de minute sau cateva ore. Clatiti, apoi spalati.

ADEZIVI

Aplicati gheata sau apa rece pe suprafata intarita; razuiti cu un cutter. Aplicati un detergent sau lichid de curatare. Clatiti, apoi spalati.

IAHNIE DE FASOLE

Lucrand din spatele petei, spalati cu apa rece.

Puneti un detergent lichid de rufe si cu o miscare sus-jos cu o perie moale incercati sa scoateti pata.

Clatiti bine.

Aplica cu un burete otet alb si clateste din nou. Repetati, tratand pata cu detergent lichid, apoi cu otet alb pana cand ati indepartat cat mai mult posibil din pata. Pre-trateaza cu un agent de indepartare a petelor si spala cu inalbitor, care este indicat pentru acel tip de tesatura.

SOS DE BARBEQUE

Tratati pata la fel ca la fasole. Daca pata ramane dupa spalarea cu inalbitor, frecati cu detergent lichid de rufe apoi inmuiati-l in apa calda timp de pana la 30 de minute. Spala din nou.

BAUTURI

Tamponati pata cu un burete sau inmuiati pata in apa rece. Pre-tratateaza cu detergent de pete pre-spalare, detergent lichid de rufe, agent de spalare sau detergent lichid si apa. Spalati folosind inalbitor cu hipoclorit de sodiu, daca este sigur pentru tesaturi sau inalbitor cu oxigen.

NOTA: Petele mai vechi pot raspunde la pretratarea sau inmuierea intr-un produs care contine enzime.

SANGE

Petele proaspete: Inmuiati-l in apa rece (nu folositi apa fierbinte). Spalati.

Petele uscate: Prespalati sau inmuiati in apa calda cu un produs care contine enzime. Spalati.

NOTA: Daca pata ramane, spalati-o folosind inalbitor recomandat pentru materialul respectiv.

FLUIDE CORPORALE

Prespalati sau inmuiati intr-un produs care contine enzime. Spalati folosind inalbitor cu hipoclorit de sodiu, daca este sigur pentru tesaturi sau inalbitor cu oxigen.

DECOLORARE MARO / GALBEN

Folositi o solutie de indepartat rugina recomandata pentru tesaturi. Spalati.

NOTA: Nu utilizati un inalbitor de hipoclorit de sodiu pentru a indeparta petele de rugina, deoarece poate intensifica decolorarea.

UNT

Pretrateaza cu un agent de indepartare a petelor inainte de spalare. Spalati, folosind cea mai fierbinte apa sigura pentru tipul de material.

CEARA

Razuiti ce este pe exterior si poate fi dat la o parte usor. Puneti pata intre prosoape de hartie curate si apasati cu un fier de calcat cald. Inlocuiti frecvent prosoapele de hartie pentru a absorbi cat mai multa ceara si pentru a evita transferul petelor. Asezati pata cu fata in jos pe prosoape de hartie curate. Folositi apoi solutie de idepartat pete.  Lasati sa se usuce. Spalati.

NOTA: Daca ramane o culoare, spalati cu inalbitor de hipoclorit de sodiu, daca este recomandat  pentru tesaturi sau inalbitor cu oxigen.

CIOCOLATA

Cand aveti o astfel de pata, indepartati usor orice exces de ciocolata.  Odata ce ati ajuns acasa, inmuiati articolul vestimentar patat in apa rece. Apoi, pretratati cu o solutie de indepartare a petelor. Spalati in cea mai fierbinte apa sigura pentru material.

NOTA: Daca ramane pata, spalati-o folosind inalbitor recomandat pentru acel tip de material.

SOLUL GULIEREI / MANCHEI

Pretratati cu solutie antipete, detergent lichid de rufe sau detergent pulbere si apa. Spalati.

CAFEA / CEAI

Tamponati pata cu un burete sau inmuiati pata in apa rece. Pretratati cu solutie antipata, detergent lichid de rufe sau detergent pulbere si apa.

Spalati folosind inalbitor cu hipoclorit de sodiu, daca este sigur pentru tesaturi sau inalbitor cu oxigen. (Nota: petele mai vechi pot raspunde la pretratarea sau inmuierea intr-un produs care contine enzime, apoi la spalare.)

COSMETICA / Urme RUJ

Pretratati cu solutie antipata, detergent lichid de rufe sau detergent pulbere si apa sau frecati cu sapun de rufe. Spalati.

LACTATE

Pretrateaza sau inmoaie petele folosind un produs care contine enzime. Inmuiati cel putin 30 de minute sau cateva ore pentru petele mai vechi. Spalati.

DEODORANTI

Petele usoare: Pretratati cu detergent lichid de rufe. Spalati.

Petele grele: Pretrateaza cu solutie antipata. Se lasa sa stea timp de 5 pana la 10 minute.

Spalati folosind un inalbitor de oxigen.

VOPSEA

Incercati restaurarea tesaturilor albe care au preluat culoarea din alte tesaturi utilizand un produs de indepartare a culorilor, urmand instructiunile etichetei. Spalati.

NOTA: Daca vopseaua ramane, spalati din nou folosind inalbitor de hipoclorit de sodiu, daca este sigur pentru tesaturi. Pentru tesaturi necolore, inmuiati in inalbitor de oxigen, apoi spalati.

NOTA: Acest tip de pata poate fi prevenit daca se respecta procedurile adecvate de sortare si spalare.

OU

Pretrateaza sau inmoaie petele folosind un produs care contine enzime. Inmuiati cel putin 30 de minute sau cateva ore pentru petele mai vechi. Spalati.

BALSAM DE RUFE

Umeziti pata si frecati cu sapun de rufe. Clatiti, apoi spalati.

SUCURI DE FRUCTE

Spalati cu inalbitor in conditii de siguranta pentru tipul de material.

IARBA

Pretratati sau inmuiati intr-un produs care contine enzime.

NOTA: Daca pata persista, spalati folosind inalbitor cu hipoclorit de sodiu, daca este sigur pentru tesaturi sau inalbitor cu oxigen.

GRASIMI SI ULEI

Petele usoare: Pretratati cu solutie antipata, detergent lichid de rufe sau detergent pulbere si apa. Spalati cu apa la maximul de grade permis de tesatura.

Petele grele: Asezati pata cu fata in jos pe prosoape de hartie curate. Aplicati solutie antipata pe spatele petei. Inlocuiti frecvent prosoapele de hartie sub pete. Lasati sa se usuce, clatiti. Spalati cu apa la maximul de grade permis de tesatura.

INGHETATA

Pretrateaza sau inmoaie petele folosind un produs care contine enzime. Se inmoaie cel putin 30 de minute – mai mult daca petele sunt vechi. Spalati cu apa la maximul de grade permis de tipul de mataerial.

CERNEALA

Buretati zona din jurul petei cu alcool sau lichid de curatare inainte de a o aplica direct pe pata.

Asezati pata cu fata in jos pe prosoape de hartie curate. Aplicati alcool sau lichid de curatare pe spatele petei. Inlocuiti frecvent prosoapele de hartie. Clatiti bine. Spalati.

Metoda alternativa:

Puneti pata peste gura unui borcan sau pahar; tineti tesatura incordata.

Picurati alcoolul sau lichidul de curatare prin pata, astfel incat cerneala sa cada in recipient pe masura ce este indepartata. Clatiti bine. Spalati.

NOTA: Unele cerneluri pot fi imposibil de indepartat.

Sunt cateva greseli comune, care ingreuneaza rezolvarea problemei:

  1. Folosirea apei calde sau a apei fierte

Spalarea unei pete proaspete cu apa fierbinte poate parea o solutie eficienta, dar poate avea exact efectul opus. Apa fierbinte poate seta permanent unele pete, in special cele care sunt pe baza de proteine, cum ar fi sangele. Folositi intotdeauna apa rece.

  1. Frecare

Frecarea frenetica a unei pete o poate face sa se raspandeasca in continuare si, de asemenea, poate deteriora tesatura. Incercati mai intai sa tamponati usor pata.

  1. Folosirea in exces a solutiei de indepartare a petelor

Poate fi tentant sa credeti ca sa folositi mai mult cantitativ este mai bine atunci cand vine vorba de indepartarea petelor, dar va recomandam sa folositi dilutiile indicate de fabricant. Folosind prea mult, zona poate fi mai greu de clatit sau uscat, in special pe covoare si tapiterie. Aplicatiile usoare si repetate ale unui produs de indepartare functioneaza mult mai bine decat inundarea unei pete in solutie.

  1. Sapun sau soda pe pete proaspete

Sapunul, fulgii de soda si detergentii care contin sapun pot provoca pete, in special la petele pe baza de pigmenti, cum ar fi cafeaua, vinul rosu si ceaiul. Incepeti prin clatire cu apa rece.

  1. Punerea de sare pe vinul rosu

O conceptie gresita obisnuita, dar una de evitat cu totul. Sarea va transforma pata intruna permanenta. Acelasi lucru este valabil si pentru petele de cafea, ceai si cola. Va recomandam sa clatiti cu apa rece si sa continuati cu un agent de indepartare a petelor.

  1. Amestecarea produselor pentru indepartarea petelor de pe piata

In general, este o idee proasta sa amestecati substantele chimice. Daca reactioneaza impreuna, pot exista consecinte foarte neplacute – in special cele cu inalbitor de clor si amoniac, care vor crea un nor letal de clor gazos

Sfat: alegeti agentul de indepartare a petelor care se potriveste cu petele dvs.

  1. Utilizarea produselor pe baza de enzime pe matase si lana

Enzimele descompun fibrele proteice, asa ca, daca sunt utilizate pe tesaturi precum matase si lana, ar putea distruge imbracamintea preferata. In schimb, cautati produse non-enzimatice si detergenti special conceputi pentru tesaturi delicate.

  1. Punerea inalbitorului de clor pe matase si lana

Aceste tesaturi sunt prea delicate pentru a rezista efectelor dure ale inalbitorului. Exista unele materiale sintetice care nu vor face fata nici ele, asa ca verificati intotdeauna eticheta.

Sfat : utilizati un alt produs de indepartare a petelor pentru a va reimprospata lana si matasea.

  1. Incercarea de a indeparta petele de pe tesaturile vechi

Tesatura antica este deosebit de delicata, deci este mai bine sa cereti opinia unui expert

  1. Nu renuntati

Unele pete raspund lent, deci este posibil sa fie necesar sa repetati procedurile de mai multe ori inainte ca acestea sa dispara definitiv. Perseverati si veti vedea deseori rezultatul dorit.

Lasă un răspuns