Fără categorie

CUM LUPTI CU CEVA CE NU POTI VEDEA?

Aceasta este intrebarea cand vine vorba de criza coronavirusului, care, pe multi dintre noi i-a tinut in casa. Distantarea fizica este un raspuns important pentru prevenirea raspandirii virusului, deoarece evitand contactarea acestuia in primul rand te impiedica sa-l raspandesti altora. Dar cum putem duce lupta direct cu virusul?

In primul rand, vestile proaste.

Probabil ati vazut ca acest virus este denumit „noul coronavirus”. Acest lucru nu are nicio legatura cu citirile indelungate – este doar un alt mod de a spune ca este un tip de coronavirus pe care nu l-am mai vazut la oameni pana acum. Coronavirusurile sunt de fapt o mare familie de virusuri, iar unele dintre ele provoaca tipuri ca ceea ce numim raceala comuna. SARS-CoV-2 este membrul particular al acestei familii care provoaca acest focar. Oricum, deoarece este un virus nou, nu avem un vaccin pentru acesta, iar vaccinurile au tendinta de a dura un timp. Si nu avem niciun tratament dovedit pentru aceasta. Acesta este motivul pentru care oprirea bolii sa se raspandeasca rapid si coplesitor este in prezent cel mai bun pariu al nostru. In afara corpului, exista modalitati prin care noi putem distruge virusul si ne putem reduce propriile sanse de a-l contracta. Pentru a intelege cum functioneaza acestea, este util sa stiti despre structura acestui anumit virus. SARS-CoV-2 este un tip de virus invaluit. Acest lucru inseamna ca are un strat exterior in jurul materialului sau genetic. Stratul exterior este format din molecule de grasime si este una dintre tintele posibile pentru distrugerea virusului. De asemenea, putem viza proteine din acest strat, sau chiar materialul genetic in sine.

„Spalati-va mainile timp de 20 de secunde” este o mantra despre care ati auzit si despre care s-a repetat in ultima perioada. Acest lucru se datoreaza faptului ca este cel mai bun mod de a distruge virusul in mod confortabil. Sapunul contine molecule numite tensioactivi, care au doua capete: un capat se dizolva foarte bine in grasimi, in timp ce celalalt capat se dizolva foarte bine in apa. Atunci cand aceste molecule vin in contact cu stratul gras exterior al SARS-CoV-2, acestea il dizolva si distrug virusul. Toate tipurile de sapun contin aceste molecule tensioactive, deci nu conteaza cu adevarat ce tip folosesti. Unele sapunuri contin ingrediente antibacteriene suplimentare, dar acestea sunt active impotriva bacteriilor, astfel incat acestea nu afecteaza virusul. Moleculele surfactante pe care le contin aceste sapunuri fac totusi treaba. Daca doriti sa va aprofundati mai mult in chimia sapunurilor si a agentilor tensioactivi, sapunul si apa nu sunt bune doar pentru mainile tale, ci sunt eficiente si la curatarea suprafetelor, asa ca nu trebuie sa te grabesti si sa cumperi niciun produs de curatare de suprafata.

Asa, asa ca sapunul este grozav. Dar daca nu va puteti spala pe maini imediat? Daca mergeti la supermarket pentru a va ridica cumparaturile alimentare, probabil ca nu veti avea acces usor la sapun si la o chiuveta. Aici intra dezinfectantii – presupunand ca ai reusit sa pui mana pe unii inainte sa se fi epuizat stocul peste tot.

In primul rand, este important sa retineti ca dezinfectantii pentru maini nu sunt la fel. Dezinfectantii de mana pe baza de alcool sunt tipul dorit. Dezinfectantii pe baza de alcool, pe de alta parte, sunt eficienti impotriva multor tipuri de virus, inclusiv SARS-CoV-2. Un alt punct este ca trebuie sa contina cel putin 60% alcool. Daca il folosesti pentru curatarea suprafetelor, se recomanda necesitatea unei concentratii minime de 70% alcool. Moleculele de alcool fac aici lucrurile murdare – deterioreaza structura proteinelor virusului, distrugand virusul; acestea dizolva, de asemenea, stratul gras exterior al virusului. Spalatul pe mana si dezinfectantii pe baza de alcool sunt cele mai bune optiuni pentru distrugerea urmelor de virus pe mainile tale. Pentru suprafetele dure, aveti si alte cateva optiuni care functioneaza in mod similar impotriva virusului. O solutie de inalbire este foarte eficienta pentru curatarea suprafetelor dure. Centrele pentru controlul si prevenirea bolilor explica cum se poate face o solutie de 0,1% din inalbitorul casnic. Inalbitorul reactioneaza si distruge proteinele virusului si materialul genetic al virusului. Este important sa-l pulverizati pe suprafata si apoi sa lasati sa actioneze aproximativ 10 minute pentru a obtine efectul maxim. De asemenea, este foarte important sa nu amestecati inalbitor cu alte produse de curatat. In orice caz, nu este nevoie, deoarece face o munca foarte eficienta de unul singur. Si daca o faceti, exista riscul de a reactiona curatarea cu inalbitorul si de a genera gaze toxice cu clor. Incercam sa ucidem virusul aici, nu pe noi.

O solutie minima de peroxid de hidrogen 0,5% este de asemenea eficienta impotriva virusilor. Actioneaza intr-o maniera similara cu albirea clorului, reactionand cu si distrugand proteinele virusului si materialul genetic.Cel putin 0,5% solutie de peroxid de hidrogen este de asemenea eficienta impotriva virusilor. Actioneaza intr-o maniera similara cu albirea clorului, reactionand si distrugand proteinele virusului si materialul genetic. In mod similar, ar trebui lasat sa actioneze pana la zece minute. Este, de asemenea, o idee buna sa nu o amestecati cu alte produse de curatat, in special cu cele care contin otet. Otetul si peroxidul de hidrogen fac acid peracetic coroziv si, desi acest lucru este utilizat si in unele substante de curatat, nu este o idee buna sa il amestecati asa.

Intr-adevar, optiunile de albire si peroxid sunt excesive. Sapunul si apa vor face o treaba eficienta pe orice suprafata pe care o puteti curata cu ele. Sapunul este prea putin periculos si poate fi folosit cu usurinta pentru curatarea regulata a suprafetelor cu care intrati in contact frecvent.

Cu toate cele mentionate mai sus, este timpul de exonerare. Ati putea sa va spalati mainile la fiecare cinci minute si sa curatati suprafetele din casa. Inca nu garanteaza ca nu veti contacta virusul. Ce incercam sa facem aici este sa scadem riscul de a-l prinde, dar este foarte dificil sa reducem riscul.

Dar in afara distantarii fizice, speram ca toate exersarile, spalarea mainilor si a suprafetelor sunt cele mai bune actiuni directe pe care le putem intreprinde pentru a preveni raspandirea virusului. Prin aceasta, reducem povara asupra serviciilor noastre de sanatate si speram sa ajutam la salvarea de vieti.

Dezinfectanti cu aviz Beactive pe care ii producem au spectru larg de igienizare, dezinfectare, foarte util ca masura de prevenire a virusului COVID19 , iar pe site-ul nostru regasiti toate informatiile fiecarui produs comercializat de noi.

Lasă un răspuns