Fără categorie

Cum functioneaza filtrele magnetice?

In timp, resturile si rugina se pot acumula in conductele instalatiei de incalzire centrala. Acest lucru poate duce la o serie de probleme, de la reducerea eficientei instalatiei de incalzire pana la defectarea centralei termice. Pentru a preveni aparitia acestor probleme, ati putea lua in considerare utilizarea filtrelor magnetice in sistemul de incalzire centrala.

Dar ce anume sunt aceste filtre, cum functioneaza si cum ar putea fi o alegere buna pentru instalatia termica?

Pe masura ce apa trece prin conductele metalice si radiatoarele din sistemul  de incalzire centrala, se poate forma rugina. Aceasta rugina se poate desprinde si, atunci cand este combinata cu alte reziduuri si murdarie, poate forma o substanta asemanatoare noroiului, adesea denumita namol. Acest namol se deplaseaza prin sistemul  de incalzire centrala si poate incepe sa se stabilizeze in anumite locuri, ducand la o serie de probleme potentiale.

De exemplu, atunci cand se acumuleaza in partea inferioara a radiatoarelor, poate provoca zone reci pe radiatoare, ceea ce inseamna ca incalzirea  nu functioneaza atat de eficient pe cat ar trebui. Substanta poate incepe, de asemenea, sa infunde componente din centrala termica, cum ar fi pompa sau schimbatorul de caldura. Acest lucru ar putea duce la defectiuni si s-ar putea sa fie nevoie sa inlocuiti diverse componente.

Filtrele magnetice sunt proiectate pentru a capta acest namol si, prin urmare, pentru a preveni aceste probleme. Faptul ca sunt magnetice inseamna ca sunt eficiente la atragerea si indepartarea materialului din fier si otel corodat din namol. Modelele care includ un filtru gravitational indeparteaza si resturile neferoase.

Daca sistemul  de incalzire este puternic blocat de namol, montarea unui filtru magnetic nu va fi suficienta pentru a-l curata. Va fi nevoie de o spalare chimica a acestuia, pentru care va recomandam solutiile noastre specializate pe tipuri de metal ( Detar pentru instalatii cupru, otel; Nitrical pentru instalatii din aluminiu). Daca sistemul  de incalzire centrala a fost tratat cu inhibitor de coroziune, este posibil sa nu fie necesar un filtru magnetic. Cu toate acestea, ar fi bine sa anticipati si, astfel, sa preveniti aparitia namolului. Daca radiatoarele  tind sa ramana reci in partea de jos, dar se incalzesc in partea de sus, acesta ar putea fi un semn de avertizare ca exista o acumulare de namol. Centrala termica  care produce zgomote ciudate sau galagioase poate indica, de asemenea, o problema cu acumularile de reziduuri, la fel si scurgerile sau defectiunile pompei. Daca scoateti piesele din centrala termica, verificati-le pentru a vedea daca sunt pline de murdarie. Daca sunt, acest lucru arata ca exista namol in sistem.

Daca nu rezolvati aceasta problema, sistemul  de incalzire va deveni din ce in ce mai putin eficient, ceea ce inseamna ca veti ajunge sa platiti mai mult la facturile de energie. De asemenea, riscati sa aveti nevoie de reparatii destul de costisitoare ale centralei termice, iar durata de viata a acesteia poate fi redusa. Garantia centralei termice  ar putea fi afectata si ea.

Daca sistemul  de incalzire nu are filtru magnetic, este necesar sa faceti spalari periodice pentru a indeparta resturile. Acest proces poate fi consumator de timp si costisitor.

Filtrele magnetice sunt fixate pe conducta de retur ce returneaza apa la centrala termica dupa ce a circulat in instalatia de incalzire centrala.

La fel ca alte componente ale instalatiei  de incalzire, filtru magnetic trebuie curatat periodic pentru a continua sa functioneze corect. In general, se recomanda curatarea acestui lui in fiecare an pentru a indeparta reziduurile depuse.

In conditiile in care continuati sa faceti aceasta intretinere, filtrul magnetic va continua sa va protejeze centrala termica si sistemul de incalzire centrala impotriva acumularii de namol in viitor.

Lasă un răspuns