Fără categorie

Cum curata enzimele?

Cand auzi cuvantul bacterii, probabil te gandesti cu usurinta la boala sau pericol. Dar exista tulpini de bacterii care sunt benefice pentru sanatatea umana si sunt utile pentru curatare. Produsele de curatare „bio-enzimatice” – cele care sunt pe baza de bacterii si enzime – pot elimina mirosurile eficient. Dar cum anume curata enzimele?

Bacteriile si enzimele functioneaza mai bine impreuna.

Pentru a intelege mai bine produsele bio-enzimatice, iata cateva sfaturi utile despre modul in care bacteriile si enzimele functioneaza in tandem pentru a curata. Dupa cum probabil stiti, bacteriile sunt microorganisme prezente in majoritatea habitatelor terestre, inclusiv sol, apa, particulele de praf – chiar si stomacul uman. Exista doua tipuri de bacterii: bacteriile patogene (daunatoare) si „bune”, cum ar fi probioticele care ajuta la digestie si imunitate.

Contrar credintei populare, enzimele nu sunt vii. Sunt produse de bacterii vii si deschid calea pentru ca acestea sa functioneze. Enzimele functioneaza ca instrumente utile care catalizeaza (accelereaza) reactiile chimice dintre bacterii si soluri, facand bacteriile mai eficiente. Enzimele functioneaza pentru a descompune particulele de deseuri complexe in bucati mai mici pe care bacteriile le pot consuma mai usor. Aceste particule mai mici – deseuri organice, urina, grasime, pete – devin „hrana” pentru bacterii pentru a fi digerate si descompuse in doi compusi de baza – dioxid de carbon (CO2) si apa (H2O).

Enzimele tipice pot fi clasificate in patru grupe principale, pe baza tipurilor de soluri cu care reactioneaza.

  • Proteazele descompun solurile pe baza de proteine, inclusiv sange, urina, alimente, fecale, vin si alte bauturi.
  • Lipazele descompun moleculele de grasime precum uleiurile si grasimile.
  • Amilazele descompun moleculele de amidon, cum ar fi ouale, zaharurile, sosurile, inghetata, sosul.
  • Celulazele sunt folosite pentru a inmuia tesatura si a reda culoarea fibrelor formate din material celulozic. De asemenea, indeparteaza solul sub forma de particule si reduce strangerea tesaturilor.

Fiecare tip de enzima este diferit si va cataliza doar un singur tip de reactie. Ele sunt foarte specifice tipului de suprafata sau material pe care pot lucra si sunt active numai atunci cand conditiile sunt corecte.

Magia demachiantelor bio-enzimatice

Produsele biologice de curatare sunt solutii vii folosind tulpini de bacterii naturale sigure, impreuna cu enzime selectate in mod specific. Atat bacteriile, cat si enzimele lucreaza impreuna pentru a curata, bazandu-se una pe celalalta pentru a face treaba. Atunci cand sunt aplicate pe suprafete sunt descompuse de enzime, apoi consumate de bacterii. Atata timp cat solul este prezent si suprafetele sunt suficient de umede, aceste „curatatoare” microscopice se inmultesc, continuand sa indeparteze urmele de murdarie si miros de pe suprafete ore sau chiar zile dupa aplicarea initiala.

Enzimele pot fi folosite si fara bacterii in anumite produse de curatare (desi sunt initial recoltate din bacterii). Enzimele din detergentii de rufe, de exemplu, actioneaza pentru a cataliza reactiile chimice ale altor ingrediente din detergenti. In apa de spalare, acestea ajuta la descompunerea solurilor, astfel incat apa sa poata spala mai usor.

Obtinerea celui mai mare bang de la produsele de curatare bio-enzimatice

Cand utilizati produse de curatare bio-enzimatice in instalatia dvs., este important sa selectati produsul adecvat pentru tipul de murdarie pe care o curatati. Formularile bio-enzimatice functioneaza deosebit de bine pentru aceste patru aplicatii de curatare:

  1. Intretinerea drenajului

Procesul natural de curatare a produselor bio-enzimatice le poate face un mod mai sigur si mai bland de a mentine conductele libere. Biodizol este o alegere naturala pentru intretinerea canalelor de scurgere, care lucreaza la descompunerea materialelor organice, cum ar fi grasimea, reziduurile care pot infunda instalatiile sanitare si pot provoca mirosuri.

  1. Urina si acid uric

Atunci cand sunt utilizate ca parte a unui program regulat de intretinere, formularea specifica a produselor noastre ataca petele si mirosurile de acid uric de pe suprafetele de toaleta, inclusiv crapaturile greu accesibile si zonele de montaj. Eficacitatea sa reziduala inseamna ca functioneaza mult timp dupa aplicare pentru a mentine zonele cu trafic ridicat, emanand un miros proaspat si curat zile intregi.

  1. Curatarea covoarelor

Produsele enzimatice sunt adesea formulate pentru aplicatii de curatare a covoarelor, deoarece pot patrunde pe suprafete moi fara a le decolora. PH-ul Ecocarpet aproape neutru ajuta la asigurarea faptului ca aceste produse de curatare nu vor deteriora suprafetele.

  1. Detergenti pentru rufe

In general sigure pentru majoritatea tesaturilor, diferite enzime vor fi adaugate detergentilor de rufe cu intentia de a indeparta petele specifice. Sangele, sosul, petele cu alimente grase si produsele cosmetice grase sunt tinte usoare pentru enzime la zero. Detergentii de rufe, cat si solutiile de indepartare pete pe baza de enzyme sunt foarte eficiente.

Produsele bio-enzimatice au o perioada de valabilitate (de obicei de la unu la doi ani), deci fiti atenti la datele de expirare. Temperaturile extreme pot determina pierderea eficacitatii. De asemenea, nu folositi niciodata dezinfectanti sau produse cu un pH ridicat pe aceeasi suprafata, deoarece acest lucru poate neutraliza activitatea enzimei si reduce puterea lor de curatare.

Lasă un răspuns