Fără categorie

Cum aerisiti un radiator?

Iata cateva sfaturi privind aerisirea radiatoarelor parcurgand cateva etape simple care duc la cresterea eficientei incalzirii centrale, reducerea facturilor la energie si incalzirea locuintei in orice anotimp.

Aerisirea unui radiator inseamna eliminarea aerului care a ramas in sistem si este o problema obisnuita in sistemele de incalzire. Aerul din instalatie impiedica apa sa incalzeasca intregul calorifer, creand spatii reci pe radiator. Cand incepeti sa auziti sunete provenind de la radiator sau , atunci cand puneti mana pe partea de sus a radiatorului acesta este rece, insemna ca trebuie sa aerisiti instalatia intrucat aceasta functioneaza ineficient intrucat centrala/ cazanul dumneavoastra consuma  energie pentru a incalzi dar dumneavoastra primiti doar costurile acesteia, nu si benefiiile incalzirii casei. Din fericire puteti aerisi cu usurinta radiatoarele singuri, transformand casa intr-un camin calduros si comfortabil.

Aerisirea sistemului este o treaba usoara si la indemana oricui, tot ce aveti nevoie este o cheie care sa se potriveasca la radiator si un prosop sau galeata, pentru a capta eventualele scurgeri.

In primul rand trebuie sa stiti ca aceasta procedura nu se face decat dupa ce porniti sistemul de incalzire – ca radiatoarele sa se incalzeasca – si apoi il opriti,  intrucat presiunea care se va crea in instalatie va impinge aerul afara.

Verificati prin atingerea radiatoarelor, care dintre acestea necesita aerisire. Deschideti supapa de aerisire a radiatorului care o gasiti in partea de sus a radiatorului, in lateral. Arata ca o gaura rotunda cu un patrat in interior. Rotiti cu grija supapa in sens invers acelor de ceasornic – pe masura ce aerul incepe sa scape, veti auzi un suierat. Atentie:  aerul / apa care se elimina poate fi fierbinte.

Un sfert pana la jumatate de tura va fi suficient, nu deschideti niciodata supapa complet, deoarece odata ce ati scos aerul din radiator, apa va iesi cu putere.

Continuati pana cand aerul nu mai iese. Cand se scurge doar apa din radiator, atunci ati finalizat procesul de aerisire. Rotirea supapei de aerisire in sensul acelor de ceasornic va sigila radiatorul.

Repetati procedura la toate radatoarele care necesita aerisire.

Nu in ultimul rand, verifcati presiunea sistemului dumneavoastra de incalzire. Cand ati finalizat procedura la toate radiatoarele presurizati din nou sistemul de incalzire, intrucat oricat de precis ati fi, veti pierde o cantitate de apa. Daca este o cantitate mare, sistemul  poate avea dificultati la incalzirea etajelor superioare sau sistemul de incalzire centrala poate esua complet.

Daca presiunea apei din sistemul dvs. este corecta, manometrul acului va fi pe verde. Daca este pe galben, va trebui sa re-presurizati sistemul. Pentru a face acest lucru, va trebui sa localizati robinetul central de umplere.  Este un robinet conectat la sursa principala de apa; ca idee, presiunea este de obicei intre 1,0 si 1,5 bar. Reglati incet presiunea prin activarea robinetului verificand acul sa ajunga pe verde.

Va recomandam sa urmati aceasta procedura la inceputul anotimpului rece, inainte de a avea cu adevarat probleme. Asigurati-va ca sistemul de incalzire functioneaza correct si ca aveti siguranta incalzirii pe timp de iarna.

Pentru a usura intreaga procedura, va recomandam montarea unor aerisitoare mecanice sau automate pe radiatoare.

Va asteptam cu intrebari si clarificari in cazul in care doriti ca sistemul dumneavoastra sa fie unul cat mai efficient.

Lasă un răspuns