Fără categorie

Antigel centrale termice – intre mit si adevar

Cand vine vorba despre antigel centrale termice si utilizarea acestuia, parerile sunt impartite.

 

Ce trebuie sa stiti despre antigel?

Majoritatea tipurilor de antigel existente pe piata sunt fabricate fie cu monoetilenglicol (MEG), substanta toxica, folosit cel mai adesea pentru antigel instalatii termice, datorita proprietatilor sale excelente de conductivitate termica, fie cu propilenglicol, un glicol non-toxic, folosit in special la antigelul pentru panouri solare, pompe de caldura sau in industria alimentara, datorita proprietatilor sale excelente privind punctul de fierbere ridicat.

 

Nu pun antigel in instalatie pentru ca imi va strica pompa. Gresit!

Intr-adevar, la inlocuire antigel, completare antigel, cand se schimba antigelul, pompele de apa sunt facute sa traga substante de o anumita densitate, nu cele vascoase, dar antigelul nu se pune ca atare in instalatie, ci in combinatie cu apa dedurizata, in procentajele specificate de producator.  Concentratia antigelului in sistemul de incalzire nu se recomanda sa fie mai mica de 30%, dar nici mai mare de 50%.

Asadar respectati indicatiile de dilutie de pe produs si nu adaugati mai mult antigel in speranta ca va rezista mai bine la inghet. Dilutia este o reactie chimica calculata si stabilita in laborator de fiecare producator.

 

Nu adaug antigel in instalatie pentru ca acesta corodeaza. Gresit!

Verificati eticheta produsului pe care il cumparati: cele mai multe tipuri de antigel de pe piata sunt aditivate cu inhibitori de coroziune pentru protectia pieselor din instalatie. Cel mai bun pachet de inhibitori de coroziune este cel carboxilic, de tip D, non-toxic. De obicei antigelul centrale termice este aditivat cu acest pachet organic pentru a reduce conductivitatea fluidului si coroziunea materialelor. Cele mai expuse sunt instalatiile si piesele de aluminiu, in special schimbatoarele de caldura de aluminiu, astfel ca multi producatori de centrale termice interzic utilizarea antigelului, refuzand acordarea unei garantii in cazul utilizarii antigelului, deoarece nu vor sa faca analize complicate in laborator pentru a indica ce fel de aditivare ar fi necesara pentru o utilizare sigura.

 

In general, antigelurile de pe piata sunt pe baza de monoetilenglicol, glicerina si mix de glicoli.  Pentru a calcula corect ce volum de lichid va intra in instalatie, cati litri de antigel intra in central, luati in calcul volumul total de apa care cuprinde:

  • Centrala termica, cazanul, pufferul etc.
  • Consumatorii, caloriferele, traseul conductelor, rezervor de expansiune

Calculati volumul total de lichid care intra in instalatie, hotarati la cate grade vreti sa va reziste in instalatie (-15°, -20° etc.), apoi, verificand tabelul produsului antigel achizitionat, calculati cat antigel trebuie sa adaugati pentru a ajunge la dilutia dorita.

Nu este necesar sa golesti centrala pentru a adauga antigel decat daca instalatia necesita o spalare chimica anterioara incarcarii pentru protectia anti-inghet.

 

In mod obisnuit, agentul termic dintr-o instalatie de incalzire sau climatizare are o curgere turbionara prin tevi sau agregate – ANTIGELUL concentrate centrale termice – 60 C produs de noi, Ecotech Chemicals, datorita proprietatilor sale, face ca agentul termic sa aiba o curgere perfect liniara, iar acest lucru conduce la:

  • o reducere a frecarii in instalatie cu 45 – 50 %; • cresterea transferului termic cu pana la 25 %
  • reducerea costurilor de expoatarea cu energie sau combustibil; • efect anticoroziv, impiedica depunerea compusilor de saruri de calciu si magneziu, recomandat in mod deosebit materialelor din aluminiu si cupru, protejeaza garniturile din EPDM; • efect floculant antialga, curatarea instalatiei de impuritati; • produs ECOLOGIC;• Aplicatii in sisteme termice si climatizare, centrale pe gaz, lemne, electrice, ventilconvectore, radiatoare din otel si aluminiu.

Lasă un răspuns