Fără categorie

Acid sulfuric

Acidul sulfuric joaca un rol esential in diverse industrii, in special ca precursor si reactiv intr-o gama larga de reactii chimice. Producerea in masa a diferitelor tipuri de produse industriale, cum ar fi materialele plastice, nu ar fi posibila fara acidul sulfuric, insa importanta sa in viata de zi cu zi este adesea neluata in calcul.

In afara de utilizarile industriale, acidul sulfuric are, de asemenea, mai multe utilizari obisnuite de zi cu zi, inclusiv produse de curatare casnice si electroliti ai bateriei. Este utilizat in diferite concentratii, dar corozivitatea si toxicitatea il fac foarte periculos, mai ales atunci cand este ingerat. Trebuie luate masuri de precautie suplimentare la manipularea si depozitarea acidului sulfuric. Utilizarile diferite ale acidului sulfuric pot fi incadrate in trei categorii principale, si anume, pentru uz industrial, uz casnic si utilizare in baterii.

Aplicatiile industriale ale acidului sulfuric sunt cele mai largi si cele mai importante, pur si simplu datorita impactului lor economic. Aplicatiile gospodaresti au un scop mai restrans, sunt destinate in principal scopurilor de curatare. In cele din urma, utilizarea bateriei este cea mai frecventa, deoarece este folosita in bateriile auto si, de asemenea, e cea mai specifica utilizare zilnica a acidului.

  • Ingrasaminte

Acidul sulfuric este utilizat pe scara larga in productia industriala de ingrasaminte sintetice precum fosfatul de amoniu. Acest produs chimic este bogat in azot si sulf, ceea ce il face ideal ca ingrasamant pentru sol. Este util si ca ignifug, deoarece creste pragul de temperatura de ardere a materialelor. Este produs prin reactia amoniacului si a acidului sulfuric. Alte tipuri de ingrasaminte sintetice produse prin utilizarea acidului sulfuric ca reactant includ superfosfat de var si dihidrogenfosfat de calciu.

De fapt, cea mai mare utilizare industriala a acidului sulfuric este fabricarea de ingrasaminti fosfat, care reprezinta 50% din aplicatiile sale industriale.

  • Alte substante chimice

Acidul sulfuric este de asemenea utilizat in productia in masa a altor substante chimice industriale, cum ar fi acidul clorhidric, acidul azotic, pigmentii si colorantii, explozibilii si produsele farmaceutice. Acidul este, de asemenea, crucial in fabricarea vascozei.

  • Rafinarea titeiului

Rafinarea combustibilului fosil in benzina, motorina, kerosen si alte produse petroliere ar fi foarte dificila fara acid sulfuric. Folosit pentru a elimina impuritatile din petrolul brut. Fara acidul sulfuric, materialele plastice sunt aproape imposibil de produs in masa.

  • Prelucrarea metalelor

Acidul sulfuric este foarte util in prelucrarea metalelor, cum ar fi in timpul proceselor de curatare si galvanizare. De exemplu, se foloseste pentru curatarea fierului si a otelului inainte de electroplarea lor cu staniu sau zinc. Acest pas este crucial in prevenirea ruginii sau oxidarii fierului sau a otelului. Stratul de staniu sau zinc serveste ca o protectie suplimentara impotriva oxidarii.

  • Productia de hartie

Celuloza din copaci si hartie reciclata este prelucrata cu acid sulfuric. Celuloza este transformata in pulpa, care poate fi prelucrata in hartie adaugand un agent de legare. Aproximativ 1% din aplicatiile totale ale acidului sulfuric sunt destinate productiei de hartie.

Aplicatii casnice de acid sulfuric

Cand vine vorba de aplicatii casnice, acidul sulfuric este utilizat in principal ca ingredient activ in multe produse de curatare. De la substantele de curatare cu rezistenta industriala la detergenti, acidul sulfuric este foarte eficient din cauza proprietatii sale corozive. Poate dizolva eficient atat materiale organice, cat si materiale anorganice.

In concentratii mai scazute, acidul sulfuric este utilizat ca ingredient in detergentii praf pentru rufe, sapunul pentru maini, lichidul de spalat vase si ca componente ale sampoanelor pentru animale de companie.

Probabil, cea mai comuna si mai raspandita utilizare a acidului sulfuric in viata de zi cu zi este ca electroliti ai bateriei. Utilizarea generala a bateriilor in masini si in surse regenerabile de energie, precum sistemele solare si eoliene face ca acidul sulfuric sa fie indispensabil in acest moment. Desi exista alternative precum bateriile cu litiu, bateriile cu plumb sunt inca cele mai frecvente, deoarece sunt mai ieftine de fabricat.

Ce poti face cu acidul sulfuric?

Asa cum a fost mentionat anterior, acidul sulfuric are o gama larga de aplicatii industriale. Cererea globala de acid sulfuric este atat de mare incat lumea produce aproximativ 231 de milioane de tone anual.

Daca lucrati ca chimist sau inginer chimic, puteti face multe lucruri cu acidul sulfuric. Ar trebui sa fiti foarte precaut in manipularea acestui tip de acid, deoarece este foarte coroziv si toxic atunci cand este ingerat. Spalati imediat orice suprafata a pielii afectata care vine in contact cu acidul. Folositi ochelari de protectie, manusi si sorturi cand manevrati in timpul unui experiment de laborator. De asemenea, trebuie sa folositi o masca pentru a reduce riscul de a inhala fumurile sale.

Desi acidul sulfuric este utilizat in fabricarea ingrasamintelor, aceasta nu este utilizarea directa a acestuia in agricultura. Utilizarea agricola directa a acidului este foarte limitata. De exemplu, este utilizat de catre contractantii specialisti in procesul de recoltare a cartofilor. O solutie de acid este pulverizata pe campurile de cartofi inainte de recoltare pentru a usca tulpinile si a impiedica sa se incurce cu echipamentul de recoltare.

Diversi factori afecteaza rata de evaporare a unui lichid. Acestea includ volatilitatea substantei, temperatura, concentratia intr-o solutie si presiunea. In conditii normale, acidul sulfuric are o presiune de vapori foarte mica. Aceasta inseamna ca nu se evapora usor, spre deosebire de alte substante cu presiune mare de vapori, cum ar fi alcoolul si benzina.

Alte exemple de acizi care au presiune scazuta de vapori sunt acidul fosforic si acidul percloric. Rata de evaporare a acidului sulfuric este mai mica de 1, folosind acetat de butil ca punct de referinta cu rata de Evaporarea semnificativa a acidului sulfuric are loc numai la temperaturi de peste 150 ° C.

La fel ca viteza de evaporare, punctul de inghet al acidului sulfuric variaza in functie de mai multi factori precum concentratia si presiunea. La presiune normala la concentratie de 30%, punctul de inghet al acidului sulfuric este de 10 ° C, care este mai mare decat punctul de inghet al apei pure.

Unul din produsele de uz casnic in care folosm acid sulfuric este Dizol, pe care care il puteti achizitiona online de pe platforma noastra.

Lasă un răspuns