Fără categorie

Acid citric

Ce este acidul citric? Probabil ca sunteti familiarizati cu faptul ca acidul citric se gaseste in mod natural in citricele precum portocalele, lamaile, grepfrut si limes, printre altele. Acidul citric nu este nici vitamina, nici mineralit nu are importanta dietetica si nu trebuie confundat cu vitamina C sau acid ascorbic, care se gaseste si in citrice.

Acidul citric este clasificat ca acid organic slab, deoarece se disociaza partial sau se separa, atunci cand este dizolvat intr-un solvent, in special in apa. Rezistenta unui acid este masurata nu neaparat din punct de vedere al pH-ului, ci al disocierii sale intr-un solvent.

Concentratia sa in fructe citrice variaza in functie de specie. Un indicator al concentratiei sale in fructe este nivelul sau intensitatea gustului acru. De exemplu, lamaia este foarte acra, deoarece are o concentratie de acid citric de aproximativ 5-6%, cu un pH de aproximativ 2,2

Acidul citric este produs la scara industriala?

Aproximativ doua milioane de tone de acid citric sunt produse in masa anual. Este utilizat in principal in industria alimentara ca agent aromatizant si agent de aditivare. Procesul de aditivare – legarea ionilor si moleculelor in ioni metalici – este util in industria alimentara din punct de vedere al aditivilor nutritionali.

Acidul citric impreuna cu derivatii sai sunt de asemenea foarte utili in industria farmaceutica datorita proprietatilor sale antioxidante. Este utilizat pentru a mentine stabilitatea ingredientelor active in unele medicamente. Este de asemenea utilizat ca anticoagulant prin chelarea calciului din sange.

Pentru ce se foloseste acidul citric?

Acidul citric, fie in forma sa naturala, fie in forma sintetica, are mai multe utilizari practice:

  1. Acidul citric este utilizat atat ca aroma, cat si ca conservant intr-o gama larga de alimente si bauturi, in special bauturi racoritoare si dulciuri. Este, de asemenea, utilizat ca agent emulsionant pentru inghetata si vandut sub forma de pulbere „sare acra”. Este folosit ca o alternativa la otet sau suc de lamaie in multe retete culinare.
  2. Puteti utiliza acidul citric natural din citrice, in special din sucul de lamaie, ca agent de curatare a placilor ceramice. De fapt, exista multe solutii de curatare a bailor si a bucatariei au acest acid ca unul dintre ingredientele lor active. Este excelent pentru indepartarea petelor metalice, deoarece actioneaza ca un agent, legand moleculele metalice intr-o forma solubila. Poate fi utilizat pentru indepartarea calcarului, iar efectul sau de chelare il face util in tratarea apei dure.

Multe produse cosmetice, cum ar fi creme, geluri si lichide folosesc acid citric ca acidulant. Acidul ajuta la pastrarea stabilitatii enzimelor in multe produse cosmetice. De asemenea, este utilizat in suplimente alimentare ca ajutor de procesare.

Acidul citric este un acid puternic?

Acidul citric este clasificat ca acid slab, deoarece gruparile hidroxil si acidul carboxilic se disociaza doar partial atunci cand sunt dizolvate in apa. Puterea unui acid este calculata ca o constanta de disociere, care este raportul dintre ionii disociati si moleculele nedisociate.

Acidul citric este natural?

Acidul citric este de fapt un produs secundar intermediar in biochimia ciclului acidului citric, care apare in toate organismele aerobe. Organismele aerobe sunt cele care au nevoie de oxigen pentru a elibera energia din alimente. Prin urmare, acestea sunt supuse respiratiei aerobe.

Tehnic, plantele, inclusiv fructele citrice, nu au nevoie de oxigen molecular pentru a „respira” asa cum fac animalele. Procesul poate parea inversat, deoarece plantele iau dioxid de carbon si elibereaza oxigen ca produs secundar.

Cu toate acestea, nu este atat de simplu pe cat pare ca plantele folosesc de asemenea oxigen pentru a elibera energia din alimente (de obicei sub forma de zahar) pe care le fac. Aceasta etapa se numeste ciclul acidului citric, cunoscut si sub denumirea de ciclul Krebs.

In ciclul Krebs, energia stocata in alimente este eliberata prin oxidarea acetil-CoA derivata din carbohidrati, grasimi si proteine.Acetil-CoA este apoi transformat in ATP si dioxid de carbon. Pe parcurs, acidul citric este produs ca produs secundar biochimic intermediar.

Acidul citric in alimente este daunator?

Indiferent daca este produs natural sau sintetic, acidul citric este sigur ca aditiv alimentar, deoarece este in mod natural o componenta a fructelor citrice. Gama larga de utilizare a acestuia ca agent de conservare a alimentelor, aromatizant si chelant il face un ingredient sigur si necesar al multor retete culinare.

Intelegerea a ceea ce inseamna acid citric pentru industria alimentara si a bauturilor te va face sa apreciezi utilizarea la nivel industrial a acidului in procesarea alimentelor. Cu toate acestea, sub forma de pulbere, aceasta substanta prezinta un usor risc de pericol de incendiu. Ar trebui sa fii atent in bucatarie atunci cand folosesti acid citric pudra. Nu-l expuneti la foc direct, deoarece poate exploda.

Daca sunteti in cautarea acidului citric industrial in vrac, va putem ajuta. Cumparati acid citric depe platforma noastra online.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?