Fără categorie

Acid azotic

Pentru a intelege ce este acidul azotic si modul in care este utilizat comercial, este important sa intelegem mai intai proprietatile unui acid si ce se intampla atunci cand este implicat intr-o reactie chimica.

Ce face din acid un acid? Ei bine, un acid este o substanta chimica care accepta cu usurinta electronii sau doneaza protoni (de obicei ioni de hidrogen) intr-o reactie chimica. Un acid are un pH sub 7 (spre deosebire de o substanta de baza, care are un pH mai mare de 7.)

Scala pH-ului este o scara logaritmica de la 0 la IA.Thescala indica daca o solutie a unei substante fie tinde sa doneze ioni de hidrogen (proton), fie accepta ioni de hidrogen.

 • Nivelul pH-ului acid – Fiecare pas in scala de la pH-ul neutru 7, fie mai mic sau mai mare, este de zece ori mai mare decat cel precedent. De exemplu, o solutie de pH6 este de zece ori mai acida decat o solutie de pH7. In schimb, o solutie cu un pH de 8 este de zece ori mai de baza (alcalina) decat o solutie cu un pH neutru de 7. Prin urmare, acizii cu un nivel de pH mai scazut sunt mai reactivi sau corozivi.
 • Compozitia chimica – In afara de nivelul de pH, reactivitatea unui acid depinde si de compozitia chimica a acestuia.

Cand se dezintegreaza, acidul azotic produce apa si dioxid de azot.

Dioxidul de azot este eliberat sub forma de gaz brun nociv, in timp ce nitratul cupric este format sub forma de precipitat albastru. In timpul reactiei, solutia va deveni mai intai verde, apoi maro-verzui, inainte de a se intoarce albastru, deoarece este diluata cu apa. La fel ca in alte reactii acido-metalice, procesul este exotermic, eliberand excesul de energie termica.

Acidul nitric este un acid puternic?

Cand sunt dizolvati in apa, acizii puternici isi disociaza complet ionii. Acidul azotic este un acid puternic si este unul dintre cei sapte acizi puternici. Toti ceilalti acizi sunt slabi. Ceilalti acizi tari sunt urmatorii:

 • HCI – acid clorhidric
 • H2504 – acid sulfuric
 • HBr – acid clorhidric
 • HI – acid hidroiodic
 • HCIO4 – acid percloric

Un acid concentrat este mai coroziv in comparatie cu acidul diluat. Dar masura fortei este disocierea ionica in apa. Acizii tari ca acidul azotic sunt mai reactivi in acest fel.

Ce are acidul azotic in el?

Acidul azotic se formeaza in mod natural in atmosfera cand dioxidul de azot este dizolvat in picaturile de ploaie. Fulgerul faciliteaza reactia chimica prin impartirea legaturilor moleculare stranse ale gazului elementar de azot in atmosfera, permitandu-i sa se combine cu oxigenul.

Acidul nitric din ploaie formeaza nitrati in sol, care sunt esentiali pentru cresterea plantelor.Nitratii servesc ca baza pentru aminoacizi, care la randul lor devin blocurile de constructie ale proteinelor. Bacteriile de fixare a azotului, pe de alta parte, urmeaza o cale diferita in transformarea azotului din aer in forme utilizabile precum amoniacul.

Acidul azotic este utilizat in multe tipuri de aplicatii industriale care necesita producerea altor compusi de azot. Acidul azotic este utilizat pentru urmarirea:

 • Fabricarea de ingrasaminte
 • Productia de explozibili
 • Precursori din nailon
 • Compusi organici de specialitate
 • Propulsor de racheta

Acidul azotic are, de asemenea, utilizari de nisa, cum ar fi lemnul imbatranit artificial. O solutie de 10% din acid este utilizata pentru a schimba culorile de artar si pin in aur gri.

De asemenea, este foarte util ca agent de curatare atunci cand este combinat cu apa si acid fosforic. Amestecul este utilizat in mod obisnuit ca agent de curatare pentru alimente si echipamente lactate.

Acidul azotic este de asemenea combinat cu alcoolul, cum ar fi metanolul sau etanolul, pentru a forma o solutie cunoscuta sub numele de nital. Solutia este utilizata pentru gravarea metalului.

Acidul nitric este oxidant?

Ca acid puternic, acidul nitric isi disociaza complet ionii din solutia de apa in ioni de hidroniu (H30 +) si nitrati (NO3-). Aceasta inseamna ca este un agent oxidant puternic, deoarece accepta cu usurinta electronii in timpul reactiilor de oxidare-reducere.

Cand acidul azotic reactioneaza cu carbonul, acesta il oxideaza, formand dioxid de carbon.

Acidul azotic reactioneaza bine cu alte elemente nemetalice, cum ar fi sulful, fosforul si iodul. In aceste reactii, acidul actioneaza ca agent oxidant.

Cumparati acid azotic de pe platforma noastra online.

Lasă un răspuns